Παγκόσμια μέρα κατά του καρκίνου – συμβουλές πρόληψης

 

#IAmAndIWill #ΕίμαιΚαιΘαΚάνω

Όταν ακούμε τη λέξη ‘καρκίνος’, όλοι νιώθουμε ένα περίεργο συναίσθημα· ίσως ένα μικρό μούδιασμα. Είναι η ανάμνηση για τους ανθρώπους που έφυγαν από αυτήν τη νόσο, είναι ο φόβος να μη νοσήσουμε εμείς.

Ο καρκίνος αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου και στη χώρα μας. Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας, εκτιμάται ότι παρουσιάστηκαν 67.000 νέα κρούσματα καρκίνου και περίπου 32.000 θάνατοι ετησίως.

Η 4η Φεβρουαρίου λοιπόν έχει καθιερωθεί από τη Διεθνή Ένωση κατά του Καρκίνου (UICC) εδώ και 20 χρόνια ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου, για να ενημερωθεί ο κόσμος για αυτήν τη μάστιγα.

Εμείς θα σταθούμε στο κομμάτι της πρόληψης. Μπορούμε να προστατευτούμε; Φυσικά και μπορούμε! Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), 30% – 50% των περιπτώσεων καρκίνου μπορούν να προληφθούν, με την ενημέρωση του κοινού, την αλλαγή του τρόπου ζωής και διατροφής και τις προληπτικές εξετάσεις και παρεμβάσεις.

  1. Υγιεινή διατροφή. Είναι το Α και το Ω στη ζωή μας γενικότερα. Μια διατροφή βασισμένη στα πρότυπα της μεσογειακής δίαιτας, με τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών τη μέρα, περιορισμένη ζάχαρη, κόκκινο κρεάς (όχι πάνω από 1 φορά την εβδομάδα), μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου ως και 35%.
  2. Γυμναστική. 3ο λεπτά άσκησης τη μέρα είναι αρκετά για την πρόληψη.
  3. Διακοπή του καπνίσματος και γενικά αποφυγή του καπνού.
  4. Προστασία από τον ήλιο. Αναγκαίο να φοράμε αντηλιακό όλες τις εποχές και να προσέχουμε την έκθεση, ειδικά τις ώρες που είναι πιο δυνατός.
  5.  Περιορισμός του αλκοόλ.
  6. Ο εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας C και του ιού HPV είναι σημαντικός για την πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου.
  7. Ο θηλασμός. Έχει σημαντικά οφέλη και για το μωρό αλλά και για τη μητέρα.
  8. Προστασία του περιβάλλοντος. Πότε επιτέλους θα καταλάβουμε ότι το περιβάλλον είναι το σπίτι μας και ότι η ρύπανση της ατμόσφαιρας είναι βασικός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο και άλλες ασθένειες.

Είναι αναγκαίο να κάνουμε όλες τις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις, ανάλογα με την ηλικία μας και το οικογενειακό ιστορικό μας.

Πριν από ένα διάστημα ανακοινώθηκε ότι ίσως και να έχει βρεθεί το φάρμακο του καρκίνου.

Ας ευχηθούμε όλοι, σύντομα να βρεθεί η λύση αυτού του »Γόρδιου δεσμού».

Σιώκου Μαριάννα