Τροφές για να φτιάξει η διάθεση σου – ημερήσιο διατροφολόγιο

 

Η συνταγη της ευτυχία!

Σε μια τοσο δυσκολη περίοδο, μια λύση είναι να εφοδιαστούμε με τρόφιμα που βοηθούν την παραγωγή των ορμονών της ευτυχίας, δηλαδή της σεροτονίνης της ντοπαμίνης και των ενδορφινών. Το παρακάτω ενδεικτικό διατροφολόγιο, είναι «η συνταγή της ευτυχίας»

Πρωινό:

1 ποτήρι γάλα με βρώμη, ψιλοκομμένη μπανάνα, και ξηρούς καρπούς

Δεκατιανό:

Καφές ή πράσινο τσάι ή κακάο

1 μήλο

Λίγη μαύρη σοκολάτα

Μεσημεριανό:

Κάποιο λιπαρό ψάρι (πχ. σολωμός ή σαρδέλλες) ή κοτόπουλο ψητό

Πράσινη σαλάτα με αβοκάντο

Ρύζι (κατά προτίμηση καστανό)

Απογευματινό:

Γιαούρτι με μούρα

Βραδινό:

Ομελέτα με λαχανικά ή σαλάτα με φέτες γαλοπούλας ή κάποιο σάντουιτς με κοτόπουλο

Περισσότερο αναλυτικά:

Το γάλα, η βρώμη, η μπανάνα, η σοκολάτα και ειδικά η μαύρη, τα πουλερικά, το ρύζι και το γιαούρτι περιέχουν το αμινοξύ τρυπτοφάνη το οποίο προωθεί την παραγωγή σεροτονίνης.

Οι ξηροί καρποί περιέχουν μαγνήσιο το οποίο ηρεμεί το νευρικό σύστημα. Τα αμύγδαλα συγκεκριμένα περιέχουν τυροσίνη η οποία οδηγεί στο σχηματισμό της ντοπαμίνης και οι ηλιόσποροι περιέχουν βιταμίνη Β5, η έλλειψη της οποίας έχει βρεθεί πως σχετίζεται με στρες και άσχημη διάθεση.

Ο καφές, το πράσινο τσάι και το κακάο περιέχουν καφεΐνη η οποία μας προσφέρει γρήγορη τόνωση και εγρήγορση.

Τα μήλα, χάρη στην κερσετίνη που περιέχουν, βοηθούν την υγεία του εγκεφάλου και εμποδίζουν την εμφάνιση κατάθλιψης.

Τα λιπαρά ψάρια, χάρη στα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα που περιέχουν, συμμετέχουν στην ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου. Ο σολωμός είναι ιδιαίτερα πολύτιμος για τη διάθεση, λόγω της βιταμίνης Β12, που σχετίζεται με την παραγωγή σεροτονίνης και την περιεκτικότητα σε DHA και ΕΡΑ, κάποιων λιπαρών οξέων που μειώνουν το στρες

Τα πράσινα λαχανικά περιέχουν φυλλικό οξύ το οποίο είναι αντικαταθλιπτικό

Το αβοκάντο οδηγεί σε αύξηση της ντοπαμίνης και των ενδορφινών λόγω των λιπαρών οξέων του

Τα μούρα βοηθούν την καλή εγκεφαλική λειτουργία.

Τα αυγά είναι φυσικά αντικαταθλιπτικά χάρη στη βιταμίνη D και τη Β12, οι οποίες οδηγούν σε αύξηση της σεροτονίνης.

Κλειώ Δημητριάδου
Clinical Nutritionist-Dietitian
Eating Psychology Coaching
Nutrition blogger