Μπλε ακτινοβολία: Ποια είναι η επίδρασή της στην επιδερμίδα;

 

μπλε ακτινοβολία ή μπλε φως,  εκπέμπεται όχι μόνο από τον ήλιο αλλά και από τις ψηφιακές συσκευές μας. Είναι αναγκαίο να προστατευτούμε και από αυτή.

Ποιες είναι οι πηγές της μπλε ακτινοβολίας;

Υπάρχουν δύο κύριες πηγές μπλε φωτός: ο ήλιος (το μπλε φως είναι ο λόγος που βλέπετε τον ουρανό ως το μπλε χρώμα) και οι οθόνες. Όλες οι ψηφιακές οθόνες εκπέμπουν μπλε φως: το smartphone, η τηλεόραση, ο υπολογιστής, το τάμπλετ και το έξυπνο ρολόι σας. Μέχρι σήμερα δεν είναι σαφές εάν το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσης στο μπλε φως προέρχεται από τον ήλιο ή τις οθόνες που έχουμε δίπλα μας αλλά προφανώς έχει μεγάλη σημασία το πόσο προσκολλημένοι είμαστε στις ψηφιακές συσκευές και τι μέγεθος έχουν.

Μπλε ακτινοβολία και επιδερμίδα

Πιο πρόσφατα, οι επιστήμονες κατανόησαν ότι και το μπλε φως έχει τη δυνατότητα να βλάψει όλα τα στρώματα του δέρματος, προκαλώντας οξειδωτικό στρες. Μάλιστα, το μπλε φως, που έχει μήκος κύματος από 400 έως 500 nm διαπερνά ολόκληρο το χόριο και φτάνει στο στρώμα που είναι κάτω από αυτό, στον λιπώδη ιστό. Η πλειονότητα του ηλιακού φωτός δεν περνά μέσα από το δέρμα, αλλά το το 1-5% του ιώδους-μπλε και πράσινου φωτός είναι σε θέση να διεισδύσει σε βάθος ανάλογα με το μήκος κύματος.

Έτσι, το ιώδες-μπλε φως, επίσης γνωστό ως HEV light (High Energy Visible light) έχει την ικανότητα να διεισδύει βαθύτερα στο δέρμα μας, σε σύγκριση με τις ακτίνες UVA και UVB, συμβάλει στη δημιουργεί ρυτίδων και στη γήρανση του δέρματος [1]. Όταν εθελοντές εκτέθηκαν είτε σε μπλε φως είτε σε UVA, στην πρώτη περίπτωση υπάρχει μεγαλύτερη ερυθρότητα και οίδημα.

Μελέτες δείχνουν ότι το ορατό φως μπορεί επίσης να είναι πιο δραστικό στην πρόκληση μελάγχρωσης(σκούρου δέρματος) σε σύγκριση με το υπεριώδες φως. Μία μελέτη έδειξε ότι η παραγωγή μελανίνης στο δέρμα διπλασιάστηκε όταν εκτέθηκε σε μπλε φως έναντι της UVA.

Από την άλλη μεριά έχουν εντοπιστεί και ορισμένα καλά που κάνει το μπλε φως. Αυτοί που πάσχουν από ακμήμπορούν χρησιμοποιήσουν το μπλε φως ως θεραπεία, κάτι που συνιστάται από πολλούς επαγγελματίες περιποίησης της επιδερμίδας [2]. Υπάρχει έρευνα που δείχνει ότι, σε μικρές δόσεις, το μπλε φως είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για ορισμένες δερματικές διαταραχές. Ωστόσο είναι δύσκολο να αγνοηθεί το ενδεχόμενο της ζημιάς που μπορεί να κάνει.

Να σημειωθεί ότι μια μελέτη βρήκε και κάτι απροσδόκητα καλό. Το μπλε φως του ηλίου έχει επίδραση στον υποδόριο λιπώδη ιστό συρρικνώνοντας τα λιποκύτταρα [3]. Καθώς φτάνει στο τρίτο βασικό στρώμα του δέρματος, τον υποδόριο λιπώδη ιστό, τα σταγονίδια των λιπιδίων μειώνονται σε μέγεθος και εκλύονται από τα λιποκύτταρα. Αυτό σημαίνει ότι μειώνεται το αποθηκευμένο λίπος στα κύτταρά μας, ωστόσο δεν είναι γνωστό αν η επίδραση αυτή του μπλε φωτός είναι σημαντική.

Παραπομπές

  1. Blue light-induced oxidative stress in live skin.
  2. Blue-Light Therapy for Acne Vulgaris: A Systematic Review and Meta-Analysis.
  3. Subcutaneous white adipocytes express a light sensitive signaling pathway mediated via a melanopsin/TRPC channel axis.
  4. vita4you