Πώς να οργανώσω τον χρόνο του διαβάσματος μου την περίοδο των γιορτών!

In eget faucibus felis, vel porta nisi. Aliquam condimentum felis sed arcu maximus, eget porttitor ante blandit. In diam purus, dignissim vitae dictum in, congue non arcu. Etiam non hendrerit leo ...

Τα Χριστούγεννα αποτελούν μια ξεχωριστής σημασίας περίοδο για κάθε υποψήφιο. Είναι αυτή η εποχή όπου συγκρούεται η ανάγκη για ξεκούραση και ανασύνταξη με τις ομολογουμένως εξοντωτικές απαιτήσεις της προετοιμασίας των πανελλαδικών εξετάσεων.

Έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που βρέθηκα σ’ αυτή την κατάσταση και μπορώ να μπω εύκολα στη θέση ενός μαθητή της Γ’ Λυκείου που δίνει την δική του μάχη αυτή την χρονιά.

Όταν διαβάζετε μην έχετε μαζί σας το κινητό!

Γυρίζοντας, λοιπόν , το χρόνο πίσω θυμάμαι πως το πρώτο πράγμα που έκανα μόλις ξεκίνησε η περίοδος των διακοπών είναι να δομήσω κάποιες προτεραιότητες σχετικά με την ύλη των μαθημάτων μου. Αυτό αποτελεί μια βασική τακτική προκειμένου ο υποψήφιος να θέσει κάποια πλαίσια γύρω από το διάβασμά του και να μην πελαγώσει μέσα στις συνεχώς ανατροφοδοτούμενες απαιτήσεις κάθε μαθήματος.

Επιπλέον, από προσωπική εμπειρία μιλώντας, μέσα στην περίοδο των διακοπών ο υποψήφιος θα ήταν καλό να δώσει έμφαση σε κομμάτια της ύλης που δεν έχει κατανοήσει πλήρως και να μην αγχωθεί αν δεν καταφέρει να καλύψει επαρκώς νέα κομμάτια της ύλης. Έτσι και αλλιώς ο χρόνος από τώρα μέχρι τον Ιούνιο είναι τόσος πολύς που δεν προκύπτει ζήτημα σχετικά με το αν θα προλάβει να ολοκληρωθεί η ύλη. Με λίγα λόγια, το κλειδί της επιτυχίας -έτσι όπως το έζησα εγώ- είναι το ποιοτικό και στοχευμένο διάβασμα και όχι το ποσοτικό και επιφανειακό.

Σχεδόν κάθε μέρα υπάρχει χρόνος για μια έξοδο για καφέ.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφερθώ και λίγο στο κομμάτι του «ελεύθερου χρόνου», το οποίο σίγουρα απασχολεί την μεγάλη πλειοψηφία την υποψηφίων.

Έχοντας κάνει έναν προγραμματισμό της δουλειάς που έχουν να κάνουν οι υποψήφιου μέσα στις διακοπές θα τους δοθεί η ευκαιρία να διαπιστώσουν ότι σχεδόν κάθε μέρα υπάρχει χρόνος για μια έξοδο για καφέ.

Σε κάθε περίπτωση όμως κατά την άποψη μου είναι καλό ν’ αποφευχθούν άσκοπα ξενύχτια διασκέδασης καθώς έτσι θα θυσιαστούν οι πολύτιμες για διάβασμα ώρες της επόμενης ημέρας. Γενικά, θα μπορούσε κανείς να πει πως οι έξοδοι είναι ένα απαραίτητο στοιχείο που θα πρέπει να συμπεριλάβουν οι μαθητές στο πρόγραμμά για τα Χριστούγεννα προκειμένου να χαρίσουν στον εαυτό τους μερικές πολύτιμες ώρες χαλάρωσης και αποσυμφόρησης από το διάβασμα. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να αποτελούν τον ρυθμιστή του προγράμματος αυτού.

 

Με λίγα λόγια, το κλειδί της επιτυχίας -έτσι όπως το έζησα εγώ- είναι το ποιοτικό και στοχευμένο διάβασμα και όχι το ποσοτικό και επιφανειακό.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω πως γράφω όχι για να συμβουλεύσω τους υποψήφιους αλλά για να καταγράψω κάποια πράγματα τα οποία με βοήθησαν πολύ αυτή την περίοδο πέρσυ.

Ο καθένας είναι ξεχωριστός και κατέχει τον δικό του τρόπου να αντιμετωπίζει τις δύσκολες καταστάσεις που διατρέχει. Αν θέλω να πετύχω κάτι μέσα από το άρθρο αυτό είναι δώσω στους μαθητές να καταλάβουν πως το σημαντικότερο πράγμα είναι να μην χαθούν μέσα στις απαιτήσεις τις προετοιμασίας τους και να συνεχίσουν να αγωνίζονται γιατί ο δρόμος προς την επίτευξη των στόχων τους είναι ακόμη μακρύς.

Σας εύχομαι κάθε επιτυχία.

Οικονόμου Θράσος,

Φοιτητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών ΑΠΘ.