Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου ( 2 Απριλίου 2020) θα ήθελα να κάνω αφιέρωμα σ’ ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία: «Η Αλίκη στη χώρα των μαρμάρων». Γιατί όμως επέλεξα αυτό; Αφενός, διότι το έχει γράψει μία από τις πιο ταλαντούχες συγγραφείς, η Αλκή Ζέη, αφετέρου επειδή πραγματεύεται ένα πολύ σημαντικό θέμα : Τα Γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο βρετανικό μουσείο.
Είναι ένα θέμα που υπάρχει και στο βιβλίο της Έκθεσης της Γ Λυκείου και μετά λύπης μου διαπιστώνω κάθε χρόνο πως τα περισσότερα παιδιά δεν γνωρίζουν καθόλου την «ιστορία» αυτή.
Ας ξεκινήσω με το βιβλίο!
Η Αλίκη στη χώρα των μαρμάρων
Η Αλίκη, η ηρωίδα του βιβλίου, ζει με την γιαγιά της και τον θείο της, τον αρχαιολόγο, στο Θησείο. Καθημερινά βλέπει από το μπαλκόνι της την Ακρόπολη. Ο θείος της θα την πάρει μαζί του στο Λονδίνο σε ένα ταξίδι για να της δείξει τα κλεμμένα Μάρμαρα του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Ο θείος της ζει με το όνειρο να δει τα Μάρμαρα πίσω στην Ελλάδα.
Στο Μουσείο θα βρεθεί μόνη της η Αλίκη να κοιτάζει τα εκθέματα του Βρετανικού Μουσείου και εκεί με ένα τρόπο παραμυθένιο θα συναντήσει τον γάτο Τσέσαϊρ από το βιβλίο «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων», που είναι και το αγαπημένο της βιβλίο και δεν βαριέται να το διαβάζει συνέχεια.
Εκεί θα διηγηθεί στο γάτο την αληθινή ιστορία για την κλοπή των Μαρμάρων από τον Έλγιν.
Η Άλκη Ζέη και η Σοφία Ζαραμπούκα, που έκανε την εικονογράφηση, δούλεψαν αυτό το βιβλίο με τη σκέψη στη φίλη τους Μελίνα Μερκούρη, που με τόσο πάθος αγωνίστηκε, για να επιστρέψουν τα μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα.
Το βιβλίο κυκλοφορεί και σε αγγλική μετάφραση.
Δυο λόγια για την ιστορία των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα (ορθότερα: Γλυπτά του Παρθενώνα), γνωστά και ως Ελγίνεια Μάρμαρα, είναι συλλογή γλυπτών που προέρχονται από την Ακρόπολη των Αθηνών.
Αφαιρέθηκαν από τον Τόμας Μπρους, 7ο κόμη του Έλγιν, πρέσβη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία από το 1799 μέχρι το 1803, και μεταφέρθηκαν στην Βρετανία το 1806. Εκμεταλλευόμενος την Οθωμανική ηγεμονία στην Ελληνική επικράτεια, κατάφερε και απέκτησε φιρμάνι από τον Οθωμανό Σουλτάνο για την αποκαθήλωσή τους από τον Παρθενώνα με σκοπό τη μέτρηση και την αποτύπωσή τους σε σχέδια, και στη συνέχεια προχώρησε στην αφαίρεση και φυγάδευσή τους.
Από το 1983, με πρωτοβουλία της τότε Υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη, η Ελλάδα έχει ξεκινήσει προσπάθειες για την επιστοφή των Γλυπτών στην Ελλάδα.
Η αναγκαιότητα της επιστροφής τους στην Ελλάδα επιβεβαιώνεται και από την επίσημη θέση της εκπροσώπου της ΟΥΝΕΣΚΟ, με βάση την αρχή της διατήρησης της ακεραιότητας των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας.
Ας ελπίσουμε ότι σύντομα τα Γλυπτά θα επιστρέψουν στη θέση τους!
Μαριάννα Σιώκου
Φιλόλογος – Ιστορικός
πληροφορίες από https://el.wikipedia.org/wiki/Μάρμαρα_του_Παρθενώνα