Συμβουλές για να απολαύσετε τα οφέλη του ήλιου με ασφαλή τρόπο

 

Ήλιος: Σύμβολο θετικής ενέργειας, πηγή χαράς, ζωής και καλής υγείας, πολύτιμος σύμμαχος για τη βελτίωση της διάθεσης και της ποιότητας του ύπνου μας! Τα οφέλη του ήλιου είναι αναρίθμητα και αναντικατάστατα. Εκτός από την ευεργετική παραγωγή βιταμίνης D, το φως του ήλιου δρα και ως φυσικός αντικαταθλιπτικός παράγοντας, αφού ενεργοποιεί την έκκριση σεροτονίνης, γνωστή και ως “η ορμόνη της χαράς”, ενώ χάρη στην εναλλαγή του ηλιακού φωτός με το σκοτάδι, ρυθμίζεται η παραγωγή της μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου.

Ωστόσο παράλληλα με τις ευεργετικές ιδιότητες του, η υπερέκθεση εγκυμονεί πολλούς κινδύνους και μπορεί να αποτελέσει το μεγαλύτερο εχθρό για την επιδερμίδα μας, τα μάτια μας καθώς και το σύνολο της υγείας μας. Αν και αξίζει να θυμόμαστε ότι η βλαβερή υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου είναι παρούσα όλες τις εποχές του χρόνου, το καλοκαίρι είναι μία εποχή που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από εμάς.

Το ηλιακό φως που φτάνει στη γη αποτελείται από δύο τύπους υπεριώδους ακτινοβολίας, τη μεγαλύτερου μήκους κύματος UVA και τη μικρότερου μήκους κύματος UVB. Η UVA είναι αυτή που προκαλεί το μαύρισμα της επιδερμίδας. Αν και λιγότερο έντονη από τη UVB, διεισδύει στις ενδότερες στιβάδες του δέρματος και είναι η κύρια πηγή πρόωρης γήρανσης του δέρματος (φωτογήρανσης), ενώ πρόσφατες μελέτες την ενοχοποιούν και ως εκκινητή κάποιων μορφών καρκίνου του δέρματος.Η UVB διαπερνά τις επιφανειακές στιβάδες του δέρματος και επιφέρει βλάβες που είναι υπεύθυνες για το κοκκίνισμα, το “κάψιμο” και  “ξεφλούδισμα” του δέρματος, ιδιαιτέρως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Συμβουλές για να απολαύσετε τα οφέλη του ήλιου με ασφαλή τρόπο

  1.     Πουθενά χωρίς το αντηλιακό σας.Είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε να εφαρμόζετε πάντα αντηλιακό στο πρόσωπό σας και στα μέρη του σώματός που εκτίθενται στον ήλιο.
  1. ..σαν τα μάτια σας!Εκτός από το δέρμα, ο ήλιος έχει βλαβερές συνέπειες και στα μάτια μας, αφού η παρατεταμένη έκθεση σχετίζεται με την ενεργοποίηση και εμφάνιση πολλών παθήσεων της όρασης. Τα γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητα  ακριβώς όπως και το αντιηλιακό για το δέρμα μας.
  1. Μείνετε ενυδατωμένοιΗ πολύωρη υπερέκθεση στον ήλιο, εκτός από ηλιακά εγκαύματα, είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει και άλλες δυσάρεστες καταστάσεις, όπως ηλίαση, θερμοπληξία και έντονη αφυδάτωση. Μην ξεχνάτε να ενυδατώνετε εντατικά τον οργανισμό σας, πίνοντας άφθονο νερό και ηλεκτρολύτες!
  2. Καπέλο και σκιά!Ακόμη κι αν δεν είναι πάντα αντιληπτή, η ακτινοβολία του ήλιου φτάνει σε εμάς με διάφορους τρόπους. Αποφύγετε την άμεση έκθεση προτιμώντας πάντα τη σκιά. Προφυλαχθείτε από την έμμεση έκθεση, η οποία συνήθως γίνεται μέσω αντανάκλασης της ακτινοβολίας σε επιφάνειες όπως είναι η άμμος και το νερό, φορώντας πάντα το καπέλο σας!
  3.  Αποφύγετε τις μεσημεριανές ώρες.Σε αντίθεση με τη UVA, η οποία κυμαίνεται σε σχετικά σταθερά επίπεδα όλες τις ώρες της ημέρας, η ένταση της UVB ακτινοβολίας μεταβάλλεται ανά εποχή, τοποθεσία και ώρα.Στην Ελλάδα, τους μήνες από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο,οι πιο “επικίνδυνες” ώρες είναι 12:00 – 16:00. Προσπαθήστε να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο αυτές τις ώρες και, εάν το κάνετε, φροντίστε να λαμβάνετε όλα τα μέτρα προστασίας.

Χρύσα Παπαγιάννη

φαρμακοποιός