Πέντε συνήθειες από πολύ παραγωγικούς ανθρώπους

Κανένας δεν ξεκίνησε όντας παραγωγικός. Ανεξάρτητα από το τί επάγγελμα κάνεις και ποιά είναι η προσωπικότητα σου, υπάρχουν κάποιοι κανόνες που μπορούν να σε βοηθήσουν ώστε να γίνεις παραγωγικός. Σου παρουσιάζουμε αυτούς που προτείνουν πολύ επιτυχημένοι επαγγελματίες.

    1.Έχουν πλάνο. 

Με βάση το τι λειτούργησε και τι όχι, οι πολύ παραγωγικοί άνθρωποι σχεδιάζουν. Θέτουν στόχους και βήματα δράσης για να μετατρέψουν το όραμα τους σε πραγματικότητα. Συνειδητοποιούν ότι χωρίς στόχο και σχέδιο, απλώς είναι απασχολημένοι με το να σκαρφαλώνουν μια σκάλα που ακουμπάει σε λάθος τοίχο.

2. Προβλέπουν τα εμπόδια και βρίσκουν λύσεις.

Είναι αναπόφευκτο να μην συναντήσει κάποιος εμπόδια, γι αυτό προσπαθούν να προβλέψουν τα πιθανά προβλήματα και σχεδιάζουν το πώς να τα αποφύγουν, να τα ελαχιστοποιήσουν ή να τα διαχειριστούν.

3. Σημειώνουν τις σκέψεις και τις υποχρεώσεις τους.

Είναι αδύνατο το να θυμάται κάποιος όλα αυτά που έχει στο μυαλό του, οπότε είναι καλό να σημειώνει τις ιδέες του για μα μπορέσει να τις υλοποιήσει.

4. Θέτουν όρια.

Δεν θεωρούν σωστό το να μην έχουν όρια , γιατί αυτό μπορεί να τους οδηγήσει στην καταστροφή.

5. Κάνουν σημαντικές ερωτήσεις.

Μια ερώτηση αποκαλύπτει πολλά για τη διάνοια και τις δυνατότητες επιτυχίας ενός ατόμου περισσότερο από τις απαντήσεις του. Είναι η διαφορά ανάμεσα στο να ρωτάς:

«Τι μπορώ να κάνω?» και «Τι πρέπει να γίνει;»

«Πώς μπορώ να δουλέψω πιο σκληρά;» και «Πώς μπορώ να λειτουργήσω πιο έξυπνα;»

«Ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτού του εργαλείου;» και «Ποια οφέλη μπορώ να έχω από τη χρήση αυτού του εργαλείου;»

«Τι προϊόντα μπορώ να πουλήσω;» και «Ποια προβλήματα χρειάζονται και θέλουν να λυθούν οι άνθρωποι;»

«Τι μπορώ να προσθέσω;» και «Τι μπορώ να κάνω καλύτερο;»

Όπως έγραψε ο Stephen Covey,

«Δεν μπορείτε να κάνετε μια ερώτηση έξω από το γνωστικό σας πεδίο. Γι’ αυτό η ερώτηση ενός ατόμου αποκαλύπτει το επίπεδο της κατανόησής του και τις γνώσεις του περισσότερο από την απάντησή του σε κάποια άλλη ερώτηση.»

 

Ελπίζω να σας βοήθησα ώστε να γίνετε περισσότερο παραγωγικοί.

Σιώκου Μαριάννα

Ιστορικός