Κάνουμε γυμναστική μέσα στο σπίτι

 

Στις μέρες μας, περισσότερο από ποτέ, οφείλουμε να έχουμε καλή υγεία, όχι μόνο για τον εαυτό μας, αλλά και για τους συνανθρώπους μας. Τα σωματικά και ψυχολογικά οφέλη της γυμναστικής (έκκριση ενδορφινών – ορμόνες της καλής διάθεσης και της ευεξίας, ντοπαμίνης και σεροτονίνης), καθιστούν την άσκηση, επιτακτική για την επιβίωση και την ποιότητα στη ζωή μας. H ήπια, συστηματική, σωματική δραστηριότητα, μπορεί να  προστατεύσει από τις λοιμώξεις, όπως είναι ο Covid-19.

Σε όσους μένουν σπίτι, λόγω των περιοριστικών μέτρων, προτεινω την κατ’ οίκον άσκηση. Αν υπάρχουν όργανα στο σπίτι, όπως στατικό ποδήλατο ή διάδρομος, ιμάντες ή αλτήρες ακόμη και λάστιχα εκγύμνασης, μην διστάσετε να τα χρησιμοποιήσετε, με την καθοδήγηση φυσικά, ενός γυμναστή. Εάν πάλι δεν διαθέτετε κάτι από τον παραπάνω εξοπλισμό δεν πειράζει… χρησιμοποιήστε κάτι άλλο που υπάρχει στο σπίτι, όπως π.χ. μπουκάλια νερού του 1,5 λίτρου, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντί για βάρη.

Ξεκινήστε λοιπόν βάζοντας την αγαπημένη σας μουσική και σε συνδυασμό με την άσκηση. Είναι κάτι που θα ανεβάσει κατακόρυφα την διάθεση. 

Ακολουθήστε ένα ήπιο πρόγραμμα γυμναστικής από τον αγαπημένο μας γυμναστή και μια καλή επιβάρυνση της τάξης των 140-150 σφυγμούς/λεπτό, είναι ο καλύτερος τρόπος άσκησης στο σπίτι.

Παράλληλα, με την πολύωρη καθηστική ζωή κινδυνεύουμε όλοι από μυικές ατροφίες. Για την αποφυγή αυτής της δυσάρεστης κατάστασης συνιστώ ασκήσεις μυικής ενδυνάμωσης που μπορεί κανείς να τις κάνει εύκολα στο σπίτι του. Εκτός όμως απο τις ασκήσεις ενδυνάμωσης, απαραίτητες είναι και οι διατάσεις και οι ασκήσεις ευκαμψίας. 

Η πολλή απομόνωση και η καθιστική ζωή δημιουργούν προβλήματα στην ευλυγισία των αρθρώσεων, ιδιαίτερα στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Επομένως, μία άσκηση που έχει αερόβιο χαρακτήρα, γύρω στο 60%-70%, με κάποιες μυϊκές διατάσεις, η άσκηση μυϊκής ενδυνάμωσης με κάποια βάρη ή με το βάρος του σώματος μας  και οι ασκήσεις ευλυγισίας με υπερεκτάσεις των αρθρώσεων και με διατάσεις είναι πολύ καλές ασκήσεις.

Γενικά το σπίτι δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως φυλακή τις ημέρες αυτές αλλά ως το καταφύγιο και ο προσωπικός μας παράδεισος, στον οποίο μπορούμε να περάσουμε ωραίες στιγμές με όσους ζουν μαζί μας κάνοντας διάφορες δραστηριότητες που δεν είχαμε ποτέ φανταστεί αλλά ούτε και το χρόνο για να εφαρμόσουμε. 

Βάλτε την φόρμα σας λοιπόν και ξεκινήστε!

Γεώργιος Μπράμος 

Καθηγητής Φυσικής Αγωγής