Personal training: Μόδα ή ανάγκη

 

Το Personal training αποτελεί αναμφισβήτητα την πιο ακριβή υπηρεσία άσκησης που μπορεί να αγοράσει κάποιος σήμερα. Η παροχή αυτή (σχεδόν μόδα) βρέθηκε στο απόγειο της κατά την περίοδο 2000 – 2007.


Πιθανά Πλεονεκτήματα:

 1. H εξασφάλιση της αποκλειστικότητας, των γνώσεων, της καθοδήγησης και της ψυχολογικής παρότρυνσης του γυμναστή (Personal trainer) για όσο διαρκεί η συνεδρία.
 2.  Ο σχεδιασμός ενός «εξατομικευμένου» προγράμματος άσκησης που εξυπηρετεί τους στόχους και εναρμονίζεται με τις δυνατότητες και ιδιαιτερότητες του εκάστοτε ασκούμενου.
 3. Η αυξημένη αποτελεσματικότητα του προγράμματος σε σχέση με το χρόνο που δαπανάται στο γυμναστήριο.

Πιθανά μειονεκτήματα:

 1. H πολύ αυξημένη οικονομική επιβάρυνση σε σχέση με τις απλές συνδρομές γυμναστηρίου, όπως αυτές πλέον διαμορφώνονται.
 2. Η απουσία ή ανεπάρκεια κάθε πιθανού πλεονεκτήματος από τα παραπάνω, σε σχέση με μια απλή συνδρομή γυμναστηρίου.

Τι ονομαζεται personal training;

«Η εκτέλεση ενός εξατομικευμένου προγράμματος άσκησης υπό την αποτελεσματική καθοδήγηση ενός γυμναστή». Εξατομικευμένο πρόγραμμα άσκησης δεν σημαίνει υποχρεωτικά διαφορετικό χάριν του διαφορετικού. Ο βαθμός εξατομίκευσης προκύπτει κυρίως από τους στόχους, το διαθέσιμο προσωπικό χρόνο και τις κινητικές δυνατότητες του ασκούμενου. Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για την αποτελεσματική εξατομίκευση προέρχονται από την λήψη κινητικού ιστορικού και την μυοσκελετική αξιολόγηση.

Ειλικρινα 1:

Έχω πρόβλημα με «συναδέλφους» που:

 • Υπόσχονται αποτελέσματα τα οποία είναι ανέφικτα και το γνωρίζουν.
 • Παραπληροφορούν σκόπιμα τους ασκούμενους.
 • Δεν ερευνούν ποτέ επιστημονικά τις απαντήσεις που δίνουν στους πελάτες τους.
 • Παραβλέπουν συστηματικά και σκόπιμα την θεμελιώδη σημασία της δίαιτας στην μείωση ή αύξηση του σωματικού βάρους.
 • Κερδίζουν χρήματα προτείνοντας συμπληρώματα σαν απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη του εκάστοτε στόχου.
 • Δεν αντιλαμβάνονται την ασύγκριτη αξία και σπουδαιότητα του ανθρώπινου δυναμικού στην παροχή υπηρεσιών άσκησης.
 • Ακολουθούν άκριτα την τρέχουσα μόδα άσκησης χωρίς να εξετάζουν επιστημονικά το πραγματικό όφελος για τον ασκούμενο.
 • Ζουν περιμένοντας τον επόμενο «κομήτη» – τελευταία ανακάλυψη της τεχνολογίας για ακόπιαστη, θαυματουργή εκγύμναση του ανθρώπινου σώματος.
 • Προσπαθούν να δικαιολογήσουν την αδιαφορία τους και την παντελή έλλειψη πραγματικού ενδιαφέροντος και αγάπης για την επιστήμη της άσκησης.
 • Δεν σκέφτονται, δεν συμπεριφέρονται και δεν προσπαθούν να γίνουν περισσότερο επιστήμονες της άσκησης.

Ειλικρινα 2:

Δεν έχω κανένα πρόβλημα με καμία υπηρεσία από όσες ανέφερα προηγουμένως. Ο ίδιος είμαι υποστηρικτής των μικρών γκρουπ άσκησης (μέχρι 4 ατόμων) στις περισσότερες περιπτώσεις. Χρησιμοποιώ ιμάντες τύπου trx για συγκεκριμένες ασκήσεις και η δομή των προγραμμάτων μου έχουν έντονα στοιχεία κυκλικότητας, όπου αυτό εξυπηρετεί. Συνεχίζω να πιστεύω στην αξία του one on one personal training όταν η εφαρμογή του κρίνεται απαραίτητη. Είμαι αντίθετος σε πρακτικής φύσεως σχέσεις εξάρτησης ανάμεσα σε γυμναστή και ασκούμενο. Πιστεύω ότι ο απώτερος στόχος κάθε γυμναστή είναι η εκπαίδευση των ασκούμενων και η προοδευτική αυτονόμηση τους. Είμαι θετικός σε οτιδήποτε μπορεί να αυξήσει την ημερήσια κινητικότητα του μέσου ασκούμενου.

Σήμερα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν κάποιον Καθηγητή Φυσικής Αγωγής  (Personal Trainer) για την αγαπημένη τους προπόνηση. Υπάρχουν όμως πραγματικά σοβαροί λόγοι για να απευθυνθούμε σε έναν Personal Trainer και να διαθέσουμε ένα σοβαρό ποσό για την προσωπική μας εκγύμναση ή είναι κι αυτό μια μόδα που θα περάσει; Φυσικά και υπάρχουν και ας δούμε μερικούς απ’ αυτούς:

1. Παρακίνηση: Ένας (ΚΦΑ)Personal Trainer δεν χρησιμεύει σαν απλός προπονητής, αλλά αποτελεί την κύρια πηγή ενθάρρυνσης και εμψύχωσης, ιδίως εάν ξεκινάτε για πρώτη φορά τη γυμναστική, ή έχετε βαρεθεί τις αμέτρητες ώρες στο γυμναστήριο χωρίς να βλέπετε αποτελέσματα.

2. Συνέπεια: Εάν σας είναι δύσκολο να είστε συνεπείς στο πρόγραμμά σας, ένας (ΚΦΑ)Personal Trainer θα σας βοηθήσει να σταματήσετε τις δικαιολογίες και να συνεχίσετε με επιμονή την προπόνηση.

3. Ασφάλεια: Εάν δεν γνωρίζετε τον σωστό τρόπο εκτέλεσης των διαφόρων ασκήσεων, είναι πιθανό να τραυματιστείτε. Ένας (ΚΦΑ) Personal Trainer θα σας επιδείξει πώς να ασκείστε με απόλυτη ασφάλεια, αλλά και ποιες ασκήσεις να αποφύγετε.

4. Εξατομίκευση: Καθένας από εμάς έχει διαφορετική σωματοδομή, διαφορετικά προβλήματα και συνεπώς ξεχωριστούς στόχους. Ένας (ΚΦΑ) Personal Trainer θα οργανώσει το πρόγραμμα που ταιριάζει αποκλειστικά σε εσας, θα σας δώσει προσωπικές συμβουλές διατροφής κλπ.

5. Αποτελεσματικότητα: Με τους σημερινούς ρυθμούς της ζωής, ο χρόνος γίνεται όλο και πιο πολύτιμος. Ένας (ΚΦΑ) Personal Trainer θα σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε με τον καλύτερο τρόπο τον χρόνο σας, ώστε να μεγιστοποιήσετε τα αποτελέσματα του ιδρώτα σας.

6. Επίβλεψη: Είναι ίσως το σημαντικότερο όφελος απο έναν (ΚΦΑ) Personal Trainer. Ένας (ΚΦΑ) Personal Trainer θα προσέξει τον τρόπο με τον οποίο εκτελείτε την κάθε άσκηση, θα σας βοηθήσει και πιθανόν θα σας διορθώσει. Θα τηρήσει με απόλυτη ακρίβεια τον χρόνο αποκατάστασης μεταξύ των ασκήσεων και θα σας δείξει καινούργιες ασκήσεις, ώστε να μην πλήττετε.

7. Προπόνηση ανάλογα με το άθλημα: Πέρα από μια γενική βελτίωση της φυσικής κατάστασης, ή μιας γενικής ενδυνάμωσης, ένας (ΚΦΑ) Personal Trainer θα σας προπονήσει κατάλληλα για το άθλημα που σας αρέσει, είτε αυτό είναι ατομικό ή ένα ομαδικό άθλημα.

8. Αποκατάσταση τραυματισμών: Οι τραυματισμοί μπορεί να σας εμποδίσουν να ασχοληθείτε με την αγαπημένη σας δραστηριότητα. Ένας (ΚΦΑ) Personal Trainer θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε ομαλά αυτές τις επώδυνες καταστάσεις, συστήνοντας τις κατάλληλες ασκήσεις και αποφεύγοντας έτσι σοβαρότερα προβλήματα στο μέλλον.

9. Ειδικές Προπονήσεις: Πολλοί άνθρωποι λόγω διαφόρων ειδικών ιατρικών προβλημάτων όπως ο διαβήτης, το άσθμα, η οστεοπόρωση ή οι καρδιακές παθήσεις, χρειάζονται εξειδικευμένη προπόνηση. Ο (ΚΦΑ) Personal Trainer θα φτιάξει ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο αποκλειστικά σε αυτές τις ειδικές συνθήκες.

10. Τόνωση αυτοπεποίθησης: Όταν αισθανόμαστε όμορφα με το σώμα μας, είμαστε καλά και το δείχνουμε. Αλλάζει όλη μας η διάθεση προς το καλύτερο. Ένας (ΚΦΑ) Personal Trainer θα σας βοηθήσει να πετύχετε γρήγορα τους στόχους σας και θα τονώσει το αίσθημα της εμπιστοσύνης στον εαυτό σας.

Η γυμναστική πέρα από ψυχαγωγία, είναι υποχρέωση απέναντι στον εαυτό μας και γι’ αυτό δεν θα πρέπει να την αμελούμε.

Πριν όμως απευθυνθούμε σε κάποιον (ΚΦΑ)Personal Trainer θα πρέπει:

1. Να κάνουμε κάποιες βασικές ιατρικές εξετάσεις, ώστε να μην ανακαλύψουμε κάποιο ιατρικό πρόβλημα την ώρα της προπόνησης.

2. Να του ζητήσουμε αντίγραφο του πτυχίου του και των άλλων εξειδικεύσεων ή πιστοποιήσεων που έχει.

3. Να συμφωνήσετε ακριβώς για τις ημέρες, τις ώρες των προπονήσεων καθώς και για το ποσό πληρωμής του. Και το κυριότερο:

4. Να σας αρέσει σαν άνθρωπος γενικά, μιας και θα πρέπει να συνεργαστείτε άψογα για να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Γεώργιος Μπράμος 

Καθηγητής Φυσικής Αγωγής