5 στοιχεία του αληθινού φίλου

 

 Έχεις σκεφτεί ποτέ πως η φιλία με την παρέα έχουν διαφορά κάτι παραπάνω από ένα τσιγάρο δρόμο; Ε… ναι λοιπόν άλλο το ένα και άλλο το άλλο μην ξεγελιέσαι εύκολα και μην τους θεωρείς όλους φίλους σου. Πίστεψε με οι φίλοι σου δεν είναι τόσοι πολλοί όσοι νομίζεις. Και ξέρεις γιατί συμβαίνει αυτό; Είναι απλό και θα στο αποδείξω εδώ και τώρα!

 Κάθε πραγματικός φίλος που τίποτα δεν έχει να κερδίσει από σένα και το μόνο που θέλει είναι την παρέα σου έχει ορισμένα χαρακτηριστικά, εγώ θα σου πω τα 5 βασικά. Ε… τα υπόλοιπα σκέψου τα και λίγο μόνος σου φίλε!

  1.  Τί θα πει φίλος αν δεν είναι εκεί όταν τον χρειάζεσαι; Και δεν μιλάω για να πας να πιείς καφέ ή να πας για ψώνια, μιλάω για κάτι ουσιαστικό. Τον φίλο τον θέλουμε κοντά μας στα καλά αλλά και στα άσχημα.Αν δεν είναι εκεί να χαρεί μαζί σου ή να κλάψει τι να το κάνεις; Σκέψου καλέ πόσο βασικό είναι αυτό, άντε εγώ θα στα λέω όλα;
  2. Να είναι δίπλα σου και να μη σε ζηλεύει (εε… φιλαράκο όλα αυτά ισχύουν και για σένα) πάντα δίπλα σου σ’ όλα και χωρίς ζήλεια με αγάπη και μη φοβάσαι τίποτα! Κανείς και ποτέ δεν θα σας χωρίσει, φίλοι για πάντα που λέμε!
  3. Εκτός των άλλων ο αληθινός φίλος θα είναι πάντα ειλικρινής απέναντι σου και η αλήθεια του θα είναι πάντα για το καλό σου. Και σκληρός να γίνει θα είναι για το δικό σου καλό, για τη δική σου ευτυχία. Μπορεί να σε πληγώσει με τα λόγια του, μπορεί να  σου ασκήσει κριτική, ο σκοπός του όμως είναι να σε δει ευτυχισμένο και θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να το πετύχει.
  4. Φίλος είναι εκείνος που θα σου διώξει το άγχος, την όποια άσχημη σκέψη σε βασανίζει, ο πραγματικός φίλος είναι το αγχολυτικό σου. Με την πιο απλή του κουβέντα και μ’ ένα ζεστό χαμόγελο τα αλλάζει όλα. Κι αυτό συμβαίνει επειδή σ’ αγαπάει και σε νοιάζεται αλλά αντίστοιχα κι εσύ νιώθεις το ίδιο και η αγάπη που υπάρχει ανάμεσα σας μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο. Με τον πραγματικό σου φίλο γίνεστε μία τεράστια δύναμη, σαν υπερήρωας ένα πράγμα (τύφλα να ‘χει ο superman), είστε ανίκητοι μαζί κανείς δεν τολμά να τα βάλει μαζί σας!
  5. Τέλος, τί φιλία θα ήταν αυτή χωρίς να έχει στα θεμέλια του την έννοια του σεβασμού; Αν δεν το θεωρείς τόσο σημαντικό σου λέω πως είναι πάρα πολύ! Φίλος που δεν σε σέβεται και δεν σε εκτιμά είναι το απόλυτο μηδενικό δίπλα σου! Το σεβασμό είναι αναγκαίο να τον ζητάμε από παντού, γνωστούς και αγνώστους, μη το ξεχάσεις ποτέ αυτό!

Αα… κάτι τελευταίο για το τέλος, αν και κλισέ (ξέρω, ξέρω θα το σχολιάσεις), οι φίλοι μας είναι η οικογένεια που επιλέγουμε. Άρα μέσα σ’ αυτήν την οικογένεια να βάλεις τα άτομα που προσφέρουν στη ζωή σου και όχι εκείνα που σε ρίχνουν!

Ελένη Σούστα

Φοιτήτρια Ψυχολογίας