Σπυράκια, ερεθισμός & ξηρότητα από τη χρήση μάσκας: 8 tips για να μην τα εμφανίσεις

Τα σπυράκια, ο ερεθισμός και η ξηρότητα είναι τα πρώτα που εμφανίζονται από την καθημερινή χρήση της μάσκας. Η σωστή περιποίηση όμως μπορεί να τα αποτρέψει.

Οι μάσκες παίζουν ζωτικό ρόλο στη μείωση της εξάπλωσης του κοροναϊού. Η συνεχόμενη χρήση τους όμως προκαλεί προβλήματα που κυμαίνονται από την ακμή και την απολέπιση έως εξανθήματα, φαγούρα, ξηρότητα & ερεθισμός. Για να αποτρέψουμε την ανάπτυξη δερματικών προβλημάτων κάτω από τη μάσκα πρέπει να ακολουθήσουμε πιστά τα παρακάτω βήματα.

8 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΕΙΣ ΤΑ ΔΕΡΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΣΚΑΣ
 1. Καθάρισε κι ενυδάτωσε καθημερινά το πρόσωπο σου.

Η απαλή περιποίηση του δέρματος μπορεί να αποτρέψει δερματικά προβλήματα. Χρησιμοποίησε ένα ήπιο καθαριστικό χωρίς άρωμα για τον καθημερινό καθαρισμό σου. ΠΡΟΣΟΧΗ! Μην χρησιμοποιείς το καθαριστικό σου πάνω από 1 φορά ημερησίως, καθώς και τα υγρά μαντηλάκια για την αφαίρεση του μακιγιάζ. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το δέρμα να αφυδατωθεί και να ερεθιστεί παραπάνω. Χρησιμοποίησε μόνο καθαρό νερό για τα τακτικά πλυσίματα.

Το ξηρό δέρμα είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα της μάσκας προσώπου. Η εφαρμογή της ενυδατικής κρέμας προσθέτει ένα προστατευτικό στρώμα που μειώνει την ξηρότητα. Έτσι, αμέσως μετά το πλύσιμο του προσώπου σου εφάρμοσε την κρέμα ημέρας.

Χρησιμοποιώντας την κατάλληλη ενυδατική κρέμα μπορείς να αποτρέψεις τελείως τα δερματικά προβλήματα. Ακολούθησε τον παρακάτω οδηγό για να αγοράσεις την ιδανική για το δέρμα σου:

 • Λιπαρό δέρμα (ή όταν ο καιρός είναι ζεστός, υγρός): Ενυδατικό τζελ, όπως το mattifing gel της σειράς Derma Control
 • Κανονικό ή συνδυαστικό δέρμα: Κρέμα ελαφριάς μορφής ,όπως το emulsion της σειράς Hyaluronic urea
 • Ξηρό έως πολύ ξηρό δέρμα: Κρέμα, όπως η Q10cream της Dalton
 1. Προστάτεψε τα χείλη σου με ένα Lip Balm.

Το ξηρό δέρμα και τα σκασμένα χείλη είναι κοινά δερματικά προβλήματα μάσκας προσώπου. Μπορείς να τα αποτρέψεις εφαρμόζοντας ένα ενυδατικό lip balm :

 • Μετά το πλύσιμο του προσώπου
 • Πριν φορέσεις τη μάσκα
 • Πριν τον ύπνο
 1. Απόφυγε το μακιγιάζ με τη χρήση μάσκας.

Κάτω από μια μάσκα, το μακιγιάζ είναι πιο πιθανό να φράξει τους πόρους και να οδηγήσει σε ξεσπάσματα. Ειδικά όταν βρίσκεσαι στη δουλειά ή σε κλειστούς χώρους που η χρήση της είναι συνεχόμενη. Εάν είναι απαραίτητο το μακιγιάζ, επέλεξε μόνο προϊόντα με την ένδειξη “μη φαγεσωρογόνο” ή “χωρίς λάδι” ή σε μορφή πούδρας.

 1. Μη δοκιμάζεις νέα απολεπιστικά προϊόντα αυτή την περίοδο.

Η χρήση μάσκας για τακτικό διάστημα μπορεί να κάνει το δέρμα μας πιο ευαίσθητο. Για να μειώσεις τα δερματικά προβλήματα, απόφυγε να δοκιμάσεις ισχυρά προϊόντα & θεραπείες, για πρώτη φορά, όπως ένα χημικό peeling, απολεπιστικά ή ρετινοειδή, λέει η δερματολόγος Daniela Kroshinsky, MD, MPH, FAAD.

 1. Φόρεσε τη σωστή μάσκα.

Βρες μία μάσκα που να σου προσφέρει:

 • Μια άνετη εφαρμογή
 • Μαλακό, φυσικό ύφασμα, όπως βαμβάκι
 • Βαμβακερό υλικό στο εσωτερικό ώστε να αφήνει απαλή αίσθηση όταν ακουμπάει στο δέρμα

Μια άνετη εφαρμογή μειώνει επίσης τα προβλήματα του δέρματος. Εάν η μάσκα είναι πολύ σφιχτή ή γλιστράει γύρω από το πρόσωπο, μπορεί να προκληθεί ερεθισμός. Όταν η μάσκα δεν ταιριάζει καλά και την αγγίζουμε τακτικά μεταφέρουμε μικρόβια στη μάσκα και στο πρόσωπο κι έτσι να έχουμε τα σπυράκια.

Το ύφασμα είναι επίσης σημαντικό. Απόφυγε συνθετικά υφάσματα, όπως νάιλον, πολυεστέρας. Αυτά είναι πιο πιθανό να ερεθίσουν το δέρμα και να προκαλέσουν ξεσπάσματα.

 1. Κάνε ένα 15′ διάλειμμα από τη μάσκα τουλάχιστον κάθε 4 ώρες.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στις πρώτες γραμμές της πανδημίας του κορανοϊού διαπίστωσαν ότι αυτό βοηθά στη σωτηρία του δέρματός τους. Φυσικά, αφαίρεσε τη μάσκα μόνο όταν είναι ασφαλές να το κάνεις και αφού πλύνεις τα χέρια σου.

 1. Πλένε τακτικά τις μάσκες σου

Πολλοί οργανισμοί υγειονομικής περίθαλψης προτείνουν να πλένουμε την υφασμάτινη μάσκα μετά από κάθε χρήση. Το πλύσιμο αφαιρεί επίσης λάδια και κυτταρικά υπολείμματα του δέρματος που συλλέγονται μέσα στη μάσκα, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δερματικό πρόβλημα.

 1. Συνέχισε πιστά το πρόγραμμα της θεραπείας σου. 

Εάν έχεις δερματική πάθηση, όπως ακμή ή ροδόχρου ακμή, ξηρότητα ή ερεθισμό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ακολουθήσεις το σχέδιο θεραπείας σου. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθεί η κατάσταση υπό έλεγχο.

 

Θεοδώρα Νικολαΐδου

Αισθητικός – Κοσμητολόγος

Απόφοιτος ΤΕΙ Θεσσαλονίκης