Πώς να φτιάξεις τη βεράντα σου!

H  Άνοιξη έχει έρθει και οι μέρες γίνονται όλο και πιο ηλιόλουστες! Σε αυτήν τη φάση όλοι θα θέλαμε να έχουμε ένα σπίτι με κήπο. Πόσο πιο ευχάριστο είναι να καθόμαστε στον κήπο να χαλαρώνουμε ή και να διαβάζουμε για το σχολείο και τις εξετάσεις (κυρίως τις πανελλήνιες που μέσα στο άγχος χρειάζεται και μια αισιόδοξη και θετική πινελιά!). Ωστόσο, υπάρχει λύση να δημιουργήσουμε ένα παρόμοιο περιβάλλον στη βεράντα του διαμερίσματός μας- όσοι δε διαθέτουμε κήπο.

Αρχικά, καθαρίζουμε το τραπεζάκι με τις καρέκλες που έχουμε για τη βεράντα και τα τοποθετούμε στο σημείο που θεωρούμε καλύτερο για εμάς. Αν υπάρχει χρόνος και δυνατότητα, όμορφη λύση είναι η κατασκευή ενός τραπεζιού κι ενός καναπέ από παλέτες. Στη συνέχεια μπορούμε να βάλουμε μαξιλαράκια σε ανοιξιάτικους χρωματικούς τόνους στις καρέκλες ή στο καναπεδάκι μας. Εύκολα, με μεταλλικά τενεκεδάκια μπορούμε να φτιάξουμε χειροποίητα γλαστράκια-φτιάχνοντας έναν μικρό ‘κήπο’-και είτε να τα τοποθετήσουμε κατά μήκος της βεράντας είτε αν διαθέτουμε πέργκολα να τα κρεμάσουμε εκεί.

Ακόμη αν έχουμε μικρά ξύλινα τελάρα τα κρεμάμε στον τοίχο και μπορούμε να βάλουμε κι εκεί τα γλαστράκια. Τα τενεκεδάκια και τα τελάρα βάφονται πολύ εύκολα, έτσι τα διακοσμούμε με ό,τι χρώμα και σχέδιο θέλουμε (η ζωγραφική άλλωστε μας ηρεμεί). Φυσικά και τα αναρριχώμενα φυτά είναι μία πολύ ωραία λύση, όπως και η καλαμωτή για να καλύψουμε τα κάγκελα. Αν τα έπιπλά μας είναι τοποθετημένα σε γωνία είναι εφικτό να βάλουμε και κάποια κουρτίνα· είναι και αισθητικά όμορφο και μας προστατεύει από τον ήλιο. Για πιο αναπαυτικό κάθισμα ενδείκνυται-ειδικά αν διαβάζουμε για ώρες και θέλουμε να αλλάξουμε θέση- κάποιο πουφ ή μία αιώρα. 

Ως προς τη διακόσμηση του τραπεζιού καλό είναι να είναι άδειο ή να μην είναι φορτωμένο πολύ, ώστε να μην διασπάται η προσοχή μας όταν διαβάζουμε. Ένα φαναράκι με κερί ή κάποια πιατέλα (ρηχή ή βαθιά) με χρωματιστές πέτρες και κεράκια είναι ιδανικά!

Αυτές είναι μερικές ιδέες. Αν ψάξουμε στο διαδίκτυο υπάρχουν χιλιάδες ακόμη προτάσεις και ο καθένας μπορεί να βρει αυτό που του ταιριάζει. 

Όταν, λοιπόν, έχουμε διαμορφώσει τις τέλειες για εμάς συνθήκες, τότε μπορούμε να καθίσουμε στον δικό μας ‘κήπο’ χρησιμοποιώντας τον για τον καφέ μας, το διάβασμα (σχολικό ή εξωσχολικό), για κάποια ταινία ή και απλά για ξεκούραση!

Ελένη Τσιτσίμη

Φιλόλογος