Πώς να συμφιλιωθείς με τον ευατό σου;!

 

Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι είσαι μοναδικός πάνω στη γη. Έχεις σκεφτεί άραγε, πόσο τυχερός είσαι που από τα εκατομμύρια εκείνα σπεματοζωάρια που έκαναν αγώνα δρόμου για να ‘κερδίσουν’ μία θέση σ’ αυτή τη ζωή, κατάφερες μόνο εσύ να δημιουργηθείς από το τίποτα και να έρθεις στον κόσμο αυτό; Αν το δεις από μία άλλη οπτική θα καταλάβεις ότι μιλάμε για ένα θαύμα! Και ως θαύμα πρέπει να αντιμετωπίζουμε συνεπώς και τον εαυτό μας.

Για το λόγο αυτό σου αξίζει μία καταπληκτική ζωή. H ζωή αυτή είναι στα χέρια σου και καθορίζεται από τις επιλογές σου. Βέβαια, για να καταφέρεις να ελέγχεις τις επιλογές σου αυτές και να οδηγηθείς στη πολυπόθητη ευτυχία, πρέπει να αγαπήσεις, να διαχειριστείς και να συμφιλιωθείς με τον εαυτό σου. Αυτή είναι η αρχή και το τέλος των πάντων, αν θες να ζήσεις μία ζωή γεμάτη νόημα και ουσία.

Yπάρχουν και κάποια μικρά βήματα που θα σε βοηθήσουν να χτίσεις μια καθημερινότητα με γερές βάσεις και θεμέλια, όπου κανείς δε θα καταφέρει να σε πείσει να τα γκρεμίσεις για το οτιδήποτε.

 1. Πάρε την απόφαση ότι μόνο εσύ έχεις τη δυνατότητα να κινείς τα νήματα της ζωής σου. Δεν αποτελείς προϊόν του περιβάλλοντος που ζεις. Είσαι ο πρωταγωνιστής και όχι ο κομπάρσος.
 2. Γίνε ο αρχηγός των συναισθημάτων σου. Κυρίαρχος των «ΝΑΙ» και των «ΟΧΙ» σου.
 3. Να βλέπεις τα πράγματα από την φωτεινή και εύθυμη πλευρά τους. Δεν χρειάζεται να δημιουργείς προβλήματα από εκεί που δεν υπάρχουν. Αρκετά έχεις ήδη στο κεφάλι σου…
 4. Καμάρωνε για ότι έχεις πετύχει. Επέτρεψε στις επιτυχίες που έχεις κατορθώσει να σου δίνουν αυτοπεποίθηση και κίνητρο για νέες προκλήσεις.
 5. Μην αυτοτιμωρείσαι. Όμως άσκησε αυτοκριτική σκεπτόμενος ότι τα λάθη είναι για τους ανθρώπους. Μπορεί να μην είναι εφικτό να ξεκινήσεις κάτι από την αρχή για να το διορθώσεις, μπορείς παρ’ όλα αυτά  να δημιουργήσεις το τέλος που εσύ θες.
 6. Ενεργοποιήσου! Απέκτησε την ‘περιέργεια’ να μάθεις και να ανακαλύψεις πράγματα που θα ευρύνουν τους ορίζοντές σου.
 7. Να επιλέγεις να περιβάλλεσαι από ανθρώπους που οξύνουν τη νόησή σου. Να μοιράζεσαι μαζί τους δραστηριότητες που γίνονται για εσένα πηγή δημιουργίας, ευχαρίστησης και εξέλιξης.
 8. Μην φοβάσαι τον πόνο. Ο πόνος πολλές φορές είναι δάσκαλος. Τουλάχιστον  μην τον αφήνεις να σε εξουσιάζει. Μετουσίωσέ τον σε κάτι πιο χρήσιμο ή διδακτικό.
 9. Προσαρμόσου! Γίνε χαμαιλέων και αναλόγως των καταστάσεων πορεύσου. Οι αλλαγές είναι μέσα στη ζωή. Οφείλεις να τις αποδέχεσαι και να ζεις μ’ αυτές, αποβάλλοντας το αίσθημα της σιγουριάς και του δεδομένου.
 10. Αναγνώρισε την αξία της γνώσης και της μάθησης. Άλλωστε είναι κάτι που ό,τι και να συμβεί δε θα το χάσεις. Είναι πραγματικό κτήμα σου!
 11. Έλεγξε ή μετρίασε το άγχος που μπορεί να φανεί καταστροφικό. Ή έστω μετάτρεψέ το σε πηγή δημιουργίας που θα σε κινητοποιεί και δε θα σε αφήνει στάσιμο.
 12. Τέλος να έχεις επιμονή και υπομονή με τους στόχους που θέτεις. Εστίασε σε αυτούς, ώστε να καταφέρεις να απολαύσεις τους καρπούς των θυσιών και των κόπων σου.  

Σου δόθηκε, λοιπόν, αυτή η ευκαιρία ή μάλλον αυτή η ευλογία να έρθεις σ’ αυτό τον κόσμο και να επιβιώσεις. Να διδαχτείς και να διδάξεις αξίες και αντιλήψεις. Να προσφέρεις και να δεχτείς πράγματα και προβληματισμούς. Να συλλέξεις εμπειρίες και στιγμές γεμάτες νόημα, ουσία και πληρότητα. Με λίγα λόγια, να ΖΗΣΕΙΣ! Κι αυτό συμβαίνει μία φορά. Εκτός αν πιστεύεις στις μετενσαρκώσεις…

Ραφαέλα Πατρέλη

Φοιτήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας