Πώς να διαχειριστώ ένα παιδί που δεν θέλει να διαβάσει

Πώς να ξεκλειδώσετε το δυναμισμό του παιδιού σας!

Η ανάγνωση των σχολικών μαθημάτων μπορεί μερικές φορές να είναι κουραστική, ειδικά για τα παιδιά που είναι εκ φύσεως ανήσυχα, αντιμετωπίζουν μαθησιακές  δυσκολίες ή απλώς βρίσκουν το περιεχόμενο χωρίς ενδιαφέρον. Εάν το παιδί σας είναι απρόθυμο να διαβάσει τα σχολικά τα μαθήματα είναι απαραίτητο να προσεγγίσετε την κατάσταση με κατανόηση και δημιουργικότητα.

Ακολουθούν ορισμένες στρατηγικές που θα τους βοηθήσουν να κάνουν τη σχολική ανάγνωση πιο ελκυστική για αυτούς:

Προσδιορίστε τη βασική αιτία.

 Μαθησιακές Δυσκολίες: Μερικά παιδιά μπορεί να μην επιθυμούν το διάβασμα λόγω υποκείμενων μαθησιακών διαταραχών ή δυσκολιών. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αποκλείσει οποιεσδήποτε καταστάσεις όπως η δυσλεξία ή προβλήματα όρασης.

Έλλειψη ενδιαφέροντος: Είναι πιθανό το περιεχόμενο να μην τους αρέσει. Η εύρεση τρόπων για να το κάνετε πιο ευχάριστο είναι το κλειδί.

Δημιουργήστε ένα παραγωγικό περιβάλλον μελέτης

Βεβαιωθείτε ότι έχουν ένα ήσυχηο, άνετο και χωρίς περισπασμούς χώρο για διάβασμα. Η εξατομίκευση αυτού του χώρου μπορεί επίσης να το κάνει πιο ελκυστικό.

Διαδραστικές Τεχνικές Μάθησης

Παρουσιάστε στο παιδί σας χάρτες, flashcards ή highlighters. Αυτά τα εργαλεία μπορούν να κάνουν την ανάγνωση διαδραστική και να βοηθήσουν στη διατήρηση πληροφοριών.Συζητήστε και κάντε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου, για να τονώσετε τη σκέψη και να βοηθήσετε στην κατανόηση.

Ενσωματώστε την τεχνολογία

Χρησιμοποιήστε εκπαιδευτικές εφαρμογές ή διαδικτυακές πλατφόρμες που καλύπτουν το ίδιο υλικό με πιο διαδραστικό τρόπο. Τα βίντεο, τα κινούμενα σχέδια και τα κουίζ μπορούν να κάνουν τη μάθηση πιο δυναμική. Υπάρχει πολύ υλικό στο internet για όλες τις τάξεις και τα μαθήματα μπορείτε να το αναζητήσετε μέσω google search.

Χωρίστε τα μαθήματα σε διαχειρίσιμα κομμάτια

Αντί για μεγάλες ενότητες, χωρίστε το υλικό σε μικρότερες . Αυτό μπορεί να αποτρέψει τα αισθήματα υπερέντασης και να διευκολύνει την κατανόηση.

Συσχετίστε τα μαθήματα με την πραγματική ζωή

Συνδέστε αυτό που μαθαίνουν με τον πραγματικό κόσμο. Αν μελετούν ιστορία, θα μπορούσατε να παρακολουθήσετε ένα σχετικό ντοκιμαντέρ μαζί. Αν είναι επιστήμη, κάντε ένα πείραμα στο σπίτι.

Θέστε επιτεύξιμους στόχους και ανταμοιβές

Ρυθμίστε ένα σύστημα ανταμοιβής για όταν ολοκληρώνουν εργασίες ανάγνωσης. Θα μπορούσε να είναι τόσο απλό όσο ένα αγαπημένο σνακ, επιπλέον χρόνος παιχνιδιού ή ένα διάγραμμα αυτοκόλλητων που οδηγεί σε μεγαλύτερη ανταμοιβή.

Να είστε ενεργοί στα σχολικά δρώμενα

Επικοινωνήστε τακτικά με τον δάσκαλό τους για να ενημερωθείτε για την πρόοδο και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Η συμμετοχή σας σε σχολικές συναντήσεις  μπορεί να προσφέρει πολύτιμες γνώσεις.

Ενθαρρύνετε το «Reading for Pleasure»

Αν και είναι ένα ξεχωριστό θέμα από μόνο του , η καλλιέργεια της αγάπης για το διάβασμα γενικά μπορεί να επηρεάσει άμεσα τη στάση τους απέναντι στο σχολικό διάβασμα. Παρουσιάστε τους διαφορετικά είδη και συγγραφείς εκτός του σχολικού τους προγράμματος που ταιριάζουν στα ενδιαφέροντα και τις κλίσεις τους.

Επιτρέψτε στο παιδί σας να εκφράσει ελεύθερα  τα συναισθήματά του χωρίς κριτική.

Αν γνωρίζουν ότι έχουν την υποστήριξη και την κατανόησή σας μπορεί να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους.

Προσλάβετε έναν δάσκαλο ή αναζητήστε υποστήριξη από συνομήλικους

Μερικές φορές, το να μαθαίνεις από κάποιον άλλο μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ένας δάσκαλος μπορεί να εισαγάγει νέες τεχνικές ή η μελέτη με συνομηλίκους μπορεί να κάνει τη διαδικασία πιο ευχάριστη.

Να είστε υπομονετικοί όσο δύσκολο και αν είναι!

Συνοψίζοντας, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι κάθε παιδί είναι μοναδικό. Αυτό που λειτουργεί για έναν μπορεί να μην λειτουργεί για κάποιον άλλον. Το κλειδί είναι να γνωρίζει το παιδί σας ότι είστε εκεί για να το υποστηρίξετε. Με επιμονή και κατανόηση, μπορείτε να το βοηθήσετε να βρει χαρά στη μάθηση και να θέσετε τα θεμέλια για τη δια βίου εκπαίδευση.

 

Σιώκου Μαριάννα

Φιλόλογος – Ιστορικός