Πώς να διαλέξετε τη χρωματική παλέτα που σας ταιριάζει!

 

 

Ένα βασικό στοιχείo που συμμετέχει στην διακόσμηση ενός χώρου είναι η επιλογή μιας σωστής και αρμονικής παλέτας χρωμάτων. Τα χρώματα που θα βάψετε το σπιτι σας είναι το πρώτο βήμα γιατί βάσει αυτών θα επιλέξετε στην συνέχεια τα χρώματα των επίπλων καθώς και το στιλ της διακόσμησης του χώρου σας.

Όταν ενοικιάζετε το σπίτι σας, μερικές φορές τα προϋπάρχοντα χρώματα των τοίχων, του δαπέδου ή των πλακιδίων στο μπάνιο ή την κουζίνα είναι εμπόδιο στο να το διακοσμήσετε όπως ονειρεύεστε.

Αν δεν σας ικανοποιούν απόλυτα, οι επιλογές του ιδιοκτήτη υπάρχουν δυο λύσεις. Η μια είναι να αναδείξετε με τις υπόλοιπες επιλογές σας τον χώρο ή αν μπορείτε να δώσετε κάποιες προσωρινές λύσεις ξανά βάφοντας τα. Αν πάλι το σπιτι σας ανήκει τότε τα πράγματα είναι πιο εύκολα.

Ποια ειναι η σειρά για να καταλήξουμε στην αγαπημένη μας χρωματική παλέτα;

  1. Αποφασίστε ποια έπιπλα θα κρατήσετε. 

Αυτό που θα πρέπει να σκεφτείτε είναι πως αν έχετε ήδη κάποια έπιπλα που θα κρατήσετε θα πρέπει να ταιριάζουν συνδυαστικά με τα χρώματα που θα διαλέξετε. Αν ξεκινάτε από την αρχή τότε δεν υπάρχει πρόβλημα καθώς ο καμβάς είναι άδειος.

  1. Αναζητήστε, διαλέξτε, αποθηκεύστε.

Επόμενο βήμα, είναι να αρχίσετε την αναζήτησή στο Instagram, Pinterest και γενικά στο διαδίκτυο αποθηκεύοντας τις φωτογραφίες με χώρους που σας εμπνέουν. Πλέον μπορείτε εύκολα να βρείτε απεριόριστες ιδέες και ανάλογα με το προσωπικό σας γούστο να επιλέξετε αυτές που σας ταιριάζουν.

Αγαπημένη μου συνήθεια είναι να ψάχνω ιδέες είτε για εσωτερικούς χώρους, είτε για το ντύσιμο, αλλά και γενικά φωτογραφίες που οπτικά μου κάνουν «κλικ». Μην περιορίζεστε μόνο στην εσωτερική διακόσμηση. Μπορεί να είναι ένας πίνακας, ένα σύνολο ακόμα και μια εικόνα ενός φαγητού. Πως να διαλέξετε λοιπόν; Όταν κάτι σας τραβάει την προσοχή με την πρώτη μάτια, σταματήστε, έπειτα επεξεργαστείτε και μετά αν σας ικανοποιεί αποθηκεύστε.

Παρακάτω ακολουθούν φωτογραφίες που αποδεικνύουν πως γίνεται τυχαίες φωτογραφίες που σας εντυπωσιάζουν να μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε την χρωματική σας παλέτα.

Όταν τελειώσει αυτή η διαδικασία θα παρατηρήσετε ότι το στυλ και τα χρώματα που διαλέγετε είναι αυτά που σας αντιπροσωπεύουν.

  1. Αποφασίστε τι αίσθηση θέλετε να σας προσφέρει ο χώρος σας.

Στην συνέχεια, αναρωτηθείτε «πως θέλω να νιώθω όταν μπαίνω σε αυτόν τον χώρο;». Αν η απάντηση είναι ηρεμία και γαλήνη διαλέξτε παστέλ αποχρώσεις, αν θέλετε κάτι να σας ανεβάζει την διάθεση μπορείτε να διαλέξετε πιο φωτεινά χρώματα.

  1. Διαλέξτε τα χρώματα – κλειδιά

Όταν καταλήξετε σε 3-5 χρώματα στην παλέτα σας, πρέπει να αποφασίσετε ποια θα είναι τα χρώματα-κλειδιά. Αυτό σημαίνει ότι είναι τα χρώματα που κυριαρχούν. Συνήθως είναι οι πιο ουδέτερες αποχρώσεις χωρίς αυτό να αποτελεί κανόνα καθώς εξαρτάται από το ύφος του χώρου που θέλετε να δημιουργήσετε. Αν το στιλ σας είναι minimal τότε τα χρώματα κλειδιά που σας ταιριάζουν είναι μάλλον αποχρώσεις του άσπρου, του γκρι και του μπεζ, ενώ αν είστε πιο τολμηροί μπορείτε να κινηθείτε σε χρώματα όπως σκούρο πράσινο, σκούρο μπλε ή ζεστό πορτοκαλί.

  1. Συμπληρωματικά χρώματα

Τα χρώματα που απομένουν από την παλέτα είναι αυτά με τα οποία μπορείτε να «παίξετε». Είναι οι πινελιές που προσθέτουν χαρακτήρα και δίνουν ζωηράδα στον χώρο, όπως διακοσμητικά, μικρότερα έπιπλα, υφάσματα, μαξιλάρια κλπ.

Ας δομε στις παρακάτω φωτογραφίες πως διακοσμούμε τον χώρο και μοιράζουμε τα χρώματα με βάση την παλέτα μας.

 

πηγή: instanoel.blogspot.com