Πως να προστατέψετε τα παιδιά σας από τις σκληρές εικόνες των ειδήσεων

Δυστυχώς για άλλη μια φορά εν έτη 2023, παρακολουθούμε με κομμένη την ανάσα τον καινούριο πόλεμο, αυτήν τη φορά στη Μέση Ανατολή.

Σε μια εποχή που οι πληροφορίες είναι προσβάσιμες με το πάτημα ενός κουμπιού, οι γονείς αντιμετωπίζουν το δύσκολο έργο να προστατεύουν τα παιδιά τους από σκληρές εικόνες και νέα που μπορούν να τα συγκλονίσουν.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να βοηθήσετε το παιδί σας να διαχειριστεί τις πληροφορίες που προέρχονται από τον παγκόσμιο χώρο και όχι μόνο:

1. Περιορίστε την Πρόσβαση: Εάν το παιδί σας είναι πολύ μικρό, προσπαθήστε να περιορίσετε την πρόσβασή του σε ειδησεογραφικά δελτία που μεταδίδουν σκληρές εικόνες.

2. Συζητήστε Ανοιχτά: Εάν το παιδί σας έχει ήδη δει κάτι που το ανησύχησε, συζητήστε το μαζί του. Ρωτήστε το για τα συναισθήματά του και αφήστε το να εκφράσει τους φόβους του.

3. Εξηγήστε με Απλότητα: Προσπαθήστε να εξηγήσετε την κατάσταση με όσο το δυνατόν πιο απλούς όρους, ώστε το παιδί να μπορεί να καταλάβει, χωρίς όμως να το αγχώνετε περισσότερο.

4. Τονίστε την Ασφάλεια: Εξηγήστε στο παιδί σας ότι, παρά τα όσα βλέπει στην τηλεόραση, είναι ασφαλές στο σπίτι του και ότι είστε εκεί και το προστατεύετε.

5. Ενθαρρύνετε Ερωτήσεις: Ενθαρρύνετε το παιδί σας να κάνει ερωτήσεις και προσπαθήστε να απαντήσετε με ειλικρίνεια, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία του.

6. Εστιάστε σε θετικά πράγματα: Μιλήστε για ευχάριστες ειδήσεις και τα καλά πράγματα που συμβαίνουν στον κόσμο, για να βοηθήσετε το παιδί σας να βλέπει έναν πιο χαρούμενο κόσμο.

Η ενημέρωση είναι σημαντική, αλλά η προστασία της ψυχολογίας των παιδιών είναι πρωταρχικής σημασίας. Είναι καθήκον όλων μας να τα βοηθήσουμε να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω τους, προστατεύοντάς τα ταυτόχρονα από τραυματικές εμπειρίες.

Σιώκου Μαριάννα

Φιλόλογος – Ιστορικός