Πανελλήνιες και….κορωνοϊός – tips για να διαμορφώσετε τη μέρα σας

 

Έκλεισαν τα σχολεία…διακοπέέέέές!!! Αυτή ήταν η πρώτη σκέψη χιλιάδων μαθητών. Στην πορεία όμως έγινε κατανοητό ότι πρόκειται για μία κατάσταση στην οποία πρέπει να προσέξουμε ,για να παραμείνουμε υγιείς και δεν είναι τελικά διακοπές.

Τι ισχύει όμως για τα παιδιά της Γ Λυκείου (και για όσα παιδιά ξανά προσπαθούν); Εδώ είναι λίγο πιο περίπλοκα τα πράγματα εξαιτίας των “κρίσιμων εξετάσεων”. Η Γ Λυκείου είναι από τη φύση της μία απαιτητική χρονιά γεμάτη πίεση, άγχος, ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα…πόσο μάλλον αν της προστεθεί κι ένας COVID-19. Τότε τι γίνεται; Τότε…τον εκμεταλλεύεσαι στο έπακρον!

Ενδεχομένως να είναι η μοναδική ευκαιρία για όλους μας να έχουμε τόσο ελεύθερο χρόνο, χωρίς τις καθημερινές επαγγελματικές-μαθητικές μας υποχρεώσεις. Έτσι κι εσείς παιδιά χρησιμοποιήστε τον υπέρ σας! Ο χρόνος αρκεί και για διάβασμα αλλά και για ξεκούραση, που από πολλούς έλειπε το προηγούμενο διάστημα. 

Μερικά tips για να διαμορφώσετε τη μέρα σας στην εποχή του κορωνοϊού:

  1. Ξυπνήστε νωρίς (άδραξε τη μέρα που λένε)…γύρω στις 9 είναι μία καλή ώρα, αν σκεφτείτε ότι υπό άλλες συνθήκες θα ήσασταν ήδη στο σχολείο!
  2. Ετοιμάστε ένα δυναμωτικό πρωινό, που θα σας δώσει ενέργεια.
  3. Και τώρα ξεκινάνε τα δύσκολα…ήρθε η ώρα να ανοίξετε τα βιβλία. Πρώτα αφήνετε το κινητό σε απόσταση που να μην μπαίνετε σε πειρασμό να το κοιτάζετε όλη την ώρα. Στη συνέχεια, χρήσιμο θα ήταν να έχετε φτιάξει ένα πρόγραμμα διαβάσματος, ώστε να έχετε μία σειρά. Ξεκινάτε, λοιπόν, τη μελέτη. Θα διαβάσετε μέχρι να αρχίσει η προσοχή σας να διασπάται (καμπανάκι για διάλλειμα!). Πάρτε μία ανάσα (φάτε κάτι, περπατήστε να ξεμουδιάσετε, ακούστε ένα δύο τραγούδια) και συνεχίστε. 
  4. Ήρθε το μεσημέρι: εννοείται ότι θα κάνετε διάλλειμα για φαγητό, για ξεκούραση ή ακόμη και για λίγο ύπνο (εκτός κι αν μετά δεν θα ξέρετε σε ποιον πλανήτη βρίσκεστε, οπότε δεν είναι καλή ιδέα ο ύπνος).
  5. Απόγευμα: “και τώρα πώς συνεχίζω;” Έχοντας ξοδέψει το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς σας, προσπαθήστε να διαβάσετε λίγη ώρα ακόμη, κάτι όχι και τόσο απαιτητικό. Αν ο ημερήσιος στόχος επετεύχθη…τότε μπορείτε να κλείσετε τα βιβλία και να κάνετε ό,τι θέλετε!

Κάτι πολύ σημαντικό είναι να μην ακούτε και να μη διαβάζετε ό,τι αφορά τις πανελλήνιες με τίτλο “μείωση της ύλης” , “αλλαγή ημερομηνίας”, “πανελλήνιες τον Σεπτέμβριο”. Δεν είναι ΤΙΠΟΤΑ επίσημο και σίγουρο ακόμη. Συνεχίζετε την προσπάθειά σας με τη γνωστή μέχρι τώρα ύλη και ημερομηνία διεξαγωγής των πανελληνίων.

Να θυμάστε…αυτό το διάστημα μπορείτε να διαβάσετε με όποιο ρυθμό θέλετε, χωρίς άγχος. Κι αν κάτι δεν το διαβάσετε σήμερα θα το διαβάσετε αύριο.

Υπομονή, επιμονή, μεθοδικότητα και όλα θα πάνε καλά!

Ελένη Τσιτσίμη

Φιλόλογος