Πανελλήνιες : Απομάκρυνε το άγχος

 

Βρισκόμαστε μια ανάσα μακριά από τις πανελλαδικές εξετάσεις και μαθητές, γονείς αλλά και καθηγητές κατακλύζονται από άγχος. Είναι λογικό να συμβαίνει αυτό καθώς για τους μαθητές και τις οικογένειες τους είναι κάτι πρωτόγνωρο που προκαλεί πανικό και άγχος.

Όμως το άγχος αυτό χρειάζεται σωστή διαχείριση για να γίνει δημιουργικό και εποικοδομητικό για τον εξεταζόμενο και να μην τον πάρει από κάτω.

Πως όμως θα καταφέρεις να διαχειριστείς δημιουργικά το άγχος;

1. Οργανώσου! Με την οργάνωση και το πρόγραμμα σε περιόδους εξετάσεων δεν έχασε ποτέ κανείς. Αντιθέτως, με το πρόγραμμα έχεις εσύ τον έλεγχο των πραγμάτων. Extra tip: μην αφήνεις την επανάληψη για τελευταία στιγμή!

2. Φρόντιζε τον εαυτό σου. Ξέρω ότι η περισσότερη ώρα της μέρας καταναλώνεται από το διάβασμα σου, ειδικά τώρα που είσαι μια ανάσα μακριά, όμως δεν πρέπει να παραμελείς τον εαυτό σου. Είναι ο οργανισμός σου και πρέπει να τον γεμίζεις ενέργεια για να καταφέρεις να ανταπεξέλθεις, άρα σου προτείνω πολύ καλή και υγιεινή διατροφή αλλά και ύπνο. Μην ξενυχτάς δεν θα αλλάξει κάτι.

3. Φαντάσου εκείνη τη στιγμή!Συνήθως το άγχος το δημιουργεί ο φόβος του φόβου, για παράδειγμα αγχώνομαι επειδή φοβάμαι ότι την ώρα της εξέτασης θα τα ξεχάσω όλα ή αγχώνομαι επειδή φοβάμαι ότι θα αποτύχω και ένα σωρό άλλα. Σ’ αυτήν την περίπτωση ο σύμμαχος σου είναι η φαντασία. Βάλε φαντασία λοιπόν, δημιούργησε με λεπτομέρειες στο μυαλό τη συνθήκη που σε τρομάζει περισσότερο και σου δημιουργεί άγχος και θα δεις ότι θα εξοικειωθείς μ’ όλες αυτές τις άσχημες ιδέες ενώ ταυτόχρονα θα καταφέρεις να τις αντιμετωπίσεις και στην πραγματικότητα.

4. Πάρε αναπνοές! Στα μικρά διαλείμματα που κάνεις φρόντισε να αφιερώσεις  λίγα λεπτάκια στις ανάσες σου, εισπνοή – εκπνοή και θετικές σκέψεις. Αντικατέστησε τις αρνητικές σκέψεις από θετικές. «θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου για να τα καταφέρω», «θα αντιμετωπίσω τους φόβους μου».

Όσο για εσάς τους γονείς αλλά και καθηγητές ενθαρρύνετε τον εξεταζόμενο, μην του ασκείτε πίεση και κριτική. Oι εξετάσεις αποτελούν μόνο μια από τις οδούς προς την μελλοντική επιτυχία.

Προσωπικά έχω περάσει πρόσφατα απ’ αυτή τη δοκιμασία των πανελλαδικών εξετάσεων, εγώ δεν έκανα σωστή διαχείριση του  άγχους μου και το άφησα να με νικήσει, όμως μέσα από αυτό κέρδισα πολλά, έμαθα τι θα πει η αποτυχία, την οποία και βίωσα αρκετά έντονα, έμαθα τα λάθη μου και έσβησα από το μυαλό μου μια στρατηγική που μου ήταν λάθος. Μπροστά μου ανοίχτηκαν νέοι δρόμοι, οι οποίοι με οδήγησαν στην υλοποίηση του προσωπικού μου στόχου και του μεγάλου μου ονείρου.

Ο μόνος λόγος που κάνω αναφορά στα προσωπικά μου βιώματα είναι για να δείξω σ’ όλους εσάς ότι κανείς δεν χάνεται αν δεν τα πάει τέλεια στις πανελλαδικές εξετάσεις. Οι εξετάσεις δεν αποτελούν μονόδρομο για την επιτυχία, υπάρχουν πολλές διέξοδοι που σε οδηγούν στην πραγματοποίηση του ονείρου.

Ας απομυθοποιήσουμε λίγο αυτό που μας έχουν βάλει στο μυαλό από μικρά παιδιά, μέλλον=πανελλήνιες. Σκέψου ώριμα και δες τους ορίζοντες που ανοίγονται μπροστά σου. Μην αφήνεις την κοινωνία να σταθεί εμπόδιο στα θέλω και το μέλλον σου.

Σου εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία!

Ελένη Σούστα
Φοιτήτρια Ψυχολογίας