Νέα έρευνα: Η άσκηση βελτιώνει τη μνήμη των νέων

 

Σίγουρα όλοι έχουμε ακούσει ότι η άσκηση βοηθάει πάρα πολύ οργανισμό μας. Ένα πολύ σημαντικό από τα οφέλη της είναι ότι βελτιώνει την μνήμη.

Έγιναν 13 μελέτες που που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Translational Sports Medicine και αποδεικνύουν ότι η άσκηση είναι ικανή να βελτιώσει τη μνημονική επίδοση στους νέους.

Στην έρευνα συμμετείχαν νέοι  μεταξύ 18 και 35 ετών και τα είδη των ασκήσεων που μελετήθηκαν ήταν το περπάτημα, το τρέξιμο και το ποδήλατο. Το είδος της άσκησης, η ένταση και ο χρόνος κρίθηκαν ιδιαίτερα σημαντικοί παράγοντες για τα συμπεράσματα των ερευνών.

Διαπιστώθηκε ότι η σωματική δραστηριότητα με υψηλή έως μέτρια ένταση βελτίωσε τη μνημονική λειτουργία όσον αφορά τη μάθηση, τον προγραμματισμό, την επίλυση προβλημάτων, τη συγκέντρωση, τις λειτουργίες της μακροπρόθεσμης μνήμης, τη λειτουργική μνήμη και την ευχέρεια λόγου.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι νέοι ενήλικες, όταν προπονούνται με αερόβια άσκηση, από 2 λεπτά έως 60 λεπτά, ακολουθώντας μια μέτρια έως υψηλή ένταση, αναπτύσσουν καλύτερη προσοχή, μεγαλύτερη συγκέντρωση και αφομοίωση νέων πληροφοριών για περίπου 2 ώρες. Επίσης, επιβεβαίωσαν ότι αυτά συμπεράσματα μπορούν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στον τομέα της εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τον ερευνητή της συστηματικής ανασκόπησης, Peter Blomstrand, καθηγητής του Τμήματος Κλινικής Φυσιολογίας και Βιοϊατρικής του Πανεπιστημίου Jönköping University, της Σουηδίας, η γυμναστική αυξάνει την πνευματική ικανότητα. H ανασκόπηση επισημαίνει ότι πριν από τη διαδικασία εκμάθησης, οι νέοι ενήλικες που θα προβούν σε αερόβια άσκηση, θα μπορέσουν να απομνημονεύσουν τις καινούριες πληροφορίες πολύ πιο γρήγορα.

Το ερώτημα, όμως, είναι: πόση ώρα και με τι ένταση πρέπει να γυμνάζεσαι πριν τη γνωστική διαδικασία; Οι μελέτες της παρούσας ανασκόπησης, υποστηρίζουν ότι ο χρόνος της εκγύμνασης πρέπει να είναι από μερικά λεπτά έως 60 λεπτά και η ένταση της γυμναστικής να είναι μέτρια προς υψηλή. Επιπλέον, να υπάρχει μια μικρή παύση, των 5 λεπτών, για ξεκούραση.

Πηγή:

Exercise improves learning and memory in young adults

Effects of a single exercise workout on memory and learning functions in young adults—A systematic review