«Μαμά, βαριέμαι να διαβάσω» 8 τρόποι για να το αλλάξεις

Όταν ένα παιδί λέει «Μαμά, βαριέμαι  να διαβάσω», είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί με κατανόηση και δημιουργικότητα. Εδώ είναι μερικές προσεγγίσεις:

  1. Κατανόηση της Αιτίας: Ρώτησε το παιδί γιατί βαριέται. Μήπως το θέμα είναι δύσκολο ή δεν το βρίσκει ενδιαφέρον; Η κατανόηση της ρίζας του προβλήματος μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις μια λύση.
  2. Εναλλακτικές Μορφές Μάθησης: Πρότεινε διαφορετικούς τρόπους μάθησης που μπορεί να είναι πιο διασκεδαστικοί, όπως εκπαιδευτικά βίντεο, παιχνίδια, ή εκπαιδευτικές εφαρμογές.
  3. Κάντε το Διάβασμα Διασκεδαστικό: Δοκίμασε να κάνεις το διάβασμα πιο ελκυστικό με διαδραστικούς τρόπους. Για παράδειγμα, μπορείτε να διαβάσετε μαζί ή να συζητήσετε για το θέμα ως ένα είδος παιχνιδιού.
  4. Ορίστε Σύντομους Στόχους: Θέστε μικρούς, εφικτούς στόχους για το διάβασμα. Η ικανοποίηση του να ολοκληρώνεται κάτι μπορεί να ενθαρρύνει το παιδί να συνεχίσει.
  5. Δώστε Κίνητρα: Μια μικρή ανταμοιβή για την ολοκλήρωση του διαβάσματος μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο. Αυτό δεν πρέπει να είναι πάντα υλικό – μπορεί να είναι επίσης χρόνος παιχνιδιού, μια ειδική δραστηριότητα, κλπ.
  6. Ενθαρρύνετε Σύντομα Διαλείμματα: Μερικές φορές, τα παιδιά χρειάζονται ένα διάλειμμα για να ανανεωθούν. Δώστε τους χρόνο για να ξεκουραστούν πριν επιστρέψουν στο διάβασμα.
  7. Δημιουργήστε Ένα Κατάλληλο Περιβάλλον: Εξασφαλίστε ένα ήσυχο και άνετο μέρος για διάβασμα, χωρίς περισπασμούς.
  8. Εμπλέκεστε στη Μάθηση: Δείξτε ενδιαφέρον για το τι μαθαίνουν και συζητήστε το μαζί τους. Αυτό δείχνει ότι εκτιμάτε τη σημασία της μάθησης.

Θυμηθείτε, το να μην έχει όρεξη  κάποιος είναι φυσικό και μπορεί να είναι ευκαιρία για δημιουργική μάθηση και νέες προσεγγίσεις στην εκπαίδευση.