Η μελαγχολία των Χριστουγέννων

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή υπάρχουν άνθρωποι που δεν επιθυμούν να συμμετέχουν στον εορτασμό των Χριστουγέννων, καθώς πιστεύουν ότι είναι κάτι «ψεύτικο» στο οποίο χρειάζεται να ανταποκριθούν. Η σκέψη τους αυτή, τους δημιουργεί εκνευρισμό και μελαγχολία. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι βρίσκονται σε μια αρνητική κατάσταση. Φαίνεται πως τα λαμπάκια του Χριστουγεννιάτικου δέντρου δεν μπορούν να φωτίσουν τις ψυχές όλων των ανθρώπων, αφού για μια μερίδα από αυτούς αποτελούν απλώς μια επιφάνεια.

Η μελαγχολία των γιορτών συμβαίνει κυρίως σε αναπτυγμένες χώρες, όπου με κάθε τρόπο αποδεικνύεται πως το χρήμα και ο υπερκαταναλωτισμός φέρνουν την ευτυχία αυτές τις ημέρες. Γεγονός που δημιουργεί άγχος και ανασφάλεια σε αρκετούς ανθρώπους, για το αν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των ημερών.

Έτσι κάποιοι άνθρωποι νιώθουν θλίψη, επειδή επικρατεί η ύλη και εξαλείφεται το δημιουργικό πνεύμα. Καταφεύγουμε στην αγορά εντυπωσιακών δώρων, επικρατώντας η λύση του χρήματος, παραγκωνίζοντας μια δημιουργική σκέψη, που θα μπορούσε να αποτελέσει ένα όμορφο δώρο για τα φετινά Χριστούγεννα.

Επιπλέον, η πίεση που αισθάνονται πολλοί αυτές τις μέρες να είναι χαμογελαστοί και γιορτινοί μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, άγχος και πίεση στην προσπάθεια τους να είναι ταιριαστοί με το κλίμα που επικρατεί τόσο από τους γύρω τους όσο και από τον κόσμο της τηλεόρασης και των social media.

Βέβαια φέτος η πανδημία και το lockdown που επικρατούν, έχουν στερήσει από όλους μας τα πιο απλά και δεδομένα πράγματα και συνθήκες που είχαμε μέχρι πρόσφατα. Μια αγκαλιά, ένα φιλί, ένα απλό οικογενειακό τραπέζι, που μέχρι τώρα ίσως να μην επιθυμούσες να είσαι μέλος του γιατί σε κουράζει. Έχουν γίνει πλέον βαθιές επιθυμίες όλων μας.

Αυτές οι γιορτές τίποτα κοινό δεν έχουν με τις προηγούμενες χρονιές, μοναξιά, πίεση, άγχος και μελαγχολία ίσως να κυριαρχούν αυτές τις μέρες στις ψυχές όλων μας. Λόγω της αβεβαιότητας που κυριαρχεί.

Σε κάθε περίπτωση και για όποιον λόγο αισθάνεσαι αυτή την μελαγχολία των γιορτών, να θυμάσαι πως είναι πάντα αποδεκτό. Εσύ θα γιορτάζεις με τον τρόπο που σε ευχαριστεί τις γιορτές χωρίς να μπαίνεις σε καλούπιαπου σε προβληματίζουν.

Πάντα όμως να μη ξεχνάς να φροντίζεις την ψυχή σου.

Καλές γιορτές με υγεία, το πολυτιμότερο αγαθό!

Ελένη Σούστα

Ψυχολόγος