Ενθαρρύνετε το παιδί να συζητήσει μαζί σας

Οι συζητήσεις ανάμεσα σε γονείς και παιδιά είναι πολύ σημαντικές, διότι οι γονείς αντιλαμβάνονται τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των παιδιών τους, ακούνε τις σκέψεις τους, μαθαίνουν τι τα ευχαριστεί και γενικότερα μέσω της συζήτησης δημιουργείται ένα όμορφο κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα τους. 

Παρά τη σπουδαιότητα της συζήτησης, αρκετοί γονείς την παραμελούν με αποτέλεσμα να μην φτάσουν ποτέ στο στάδιο εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους γεγονός που έχει μόνο άσχημα αποτελέσματα. Επιπλέον, πολλές φορές τα παιδιά μπορεί να αισθανθούν ντροπή ή ανασφάλεια για να συζητήσουν με τους γονείς τους ορισμένα θέματα, όμως μην απογοητεύεστε καθώς υπάρχουν τρόποι ώστε να τα ενθαρρύνετε να σας μιλήσουν.

Μια πολύ καλή ευκαιρία να ωθήσετε το παιδί σας να σας μιλήσει είναι τα οικογενειακά τραπέζια. Η ώρα του φαγητού είναι σημαντική στιγμή, όταν λοιπόν είστε στο τραπέζι βρείτε την ευκαιρία να ξεκινήσετε μια κουβέντα με σκοπό να συμμετέχουν όλα τα μέλη της οικογένειας, γονείς και παιδιά. Μια καλή ιδέα είναι να ξεκινήσετε όλοι ένας ένας να μοιράζεστε μια όμορφη και μια άσχημη στιγμή μέσα στην ημέρα και να κουβεντιάσετε για τις εμπειρίες σας.

Ένας άλλος τρόπος είναι να εκμεταλλευτείτε το χρόνο στο αυτοκίνητο. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής που θα διανύσετε αρπάξτε την ευκαιρία να ρωτήσετε πράγματα στα παιδιά σας, όπως ποιο είναι το αγαπημένο σου μέρος; και γιατί;. Όσο μεγαλώνουν τα παιδιά θα αλλάζουν και οι ερωτήσεις. Ωστόσο αξίζει να πούμε ότι το όφελος για να κερδίσετε έδαφος με το παιδί σας θα είναι το ίδιο ανεξαρτήτως ηλικίας.

Επίσης, τα παιχνίδια ρόλων και ερωτήσεων βοηθούν πολύ τα παιδιά να ανοιχτούν στους γονείς τους και να μιλήσουν για όσα τους απασχολούν. 

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να αφήνετε τα παιδιά να σας μιλούν χωρίς να τα διακόπτετε ή να τα αγνοείτε. Ας πούμε ότι επιστρέφει το παιδί από το σχολείο και επιθυμεί να μοιραστεί μαζί σας πως πέρασε τη μέρα του, δώστε του όλη σας την προσοχή και συμμετάσχετε στη συζήτηση, μη το διακόψετε και μη του πείτε να το συζητήσετε αργότερα. Είναι μεγάλη ευκαιρία για να δημιουργηθεί η σχέση εμπιστοσύνης όταν το παιδί αντιλαμβάνεται ότι είστε πάντα εκεί για αυτό.

Ελένη Σούστα

Ψυχολόγος