ΕΙΣΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΕΤΙΝΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ;

 

Τα Χριστούγεννα είναι μέρες γιορτών, χαρμόσυνες μέρες και παρά το γεγονός αυτό, μας προκαλούν ένα συνονθύλευμα συναισθημάτων. Γιατί συμβαίνει αυτό άραγε; Τί είναι αυτό που ταράζει την συναισθηματική ισορροπία μας;

Εσύ πως θες να περάσεις τις φετινές γιορτές; Με χαρά και γεμάτος μαθήματα από τη χρονιά που φτάνει στο τέλος της ή θες να σε κατακλύσει η μελαγχολία των γιορτών;

Αν ανήκεις στην πρώτη κατηγορία έλα να δούμε μαζί πώς να περάσεις όμορφα τις γιορτινές μέρες.

Βρες το νόημα των ημερών. Ο κάθε ένας από μας έχει την γιορτή των Χριστουγέννων χαραγμένη στο μυαλό του μ’ έναν διαφορετικό τρόπο, το νόημα του εορταστικού πνεύματος είναι καθαρά δική σου υπόθεση. Θες να προσφέρεις στους συνανθρώπους σου; Θες να ξεκουραστείς; Θες να ξεκουράσεις την οικογένεια σου; Θες να διασκεδάσεις; Θες να τα κάνεις όλα αυτά μαζί; (εγώ θα πρότεινα με ρέγουλα μη μας πάθεις και τίποτα!) Εσύ βρες τι ταιριάζει με τις προσωπικές σου αξίες και δώσε το δικό σου νόημα στις φετινές γιορτές.

Βρες χρόνο για σένα. Ναι ξέρω ότι το πρόγραμμα τον εορτών είναι πιεστικό, οικογενειακά τραπέζια, βόλτες με φίλους κι ένα σωρό άλλες υποχρεώσεις όμως πέρα από αυτές έχεις κι εσύ την υποχρέωση να φροντίζεις τον εαυτό σου και να τακτοποιήσεις όλα αυτά που έχεις να κάνεις κι εσύ στις γιορτές και επιβάλλεται να αφιερώσεις προσωπικό χρόνο. Μόνο έτσι θα καταφέρεις να ανταποκριθείς στις δικές σου απαιτήσεις αλλά και στις απαιτήσεις των άλλων.

Τι σημαίνει «πρέπει»; Όλα αυτά τα πολλά «πρέπει» μέσα στις γιορτές είναι κι αυτά που πιστεύω σου προκαλούν μελαγχολία, κι όχι μόνο σε σένα αλλά σ’ όλους μας! Χρειάζεται να δεις τι έχεις πραγματικά ανάγκη να κάνεις και όχι τι πρέπει να κάνεις, ποιος λέει ότι πρέπει να κάνεις κάτι; Μόνο που το ακούω ανατριχιάζω! Για να είσαι ευδιάθετος στις γιορτές χρειάζεται να βάλεις μπροστά τις δικές σου ανάγκες για να νιώθεις καλά και να περιορίσεις την πίεση, όποιος δεν έχει ουσιαστική επαφή με τις δικές του ανάγκες αργά ή γρήγορα θα πέσει σε κατάθλιψη.

Ώρα για απολογισμό της χρονιάς ή μήπως όχι; Όλοι το κάνουμε νομίζω κάνουμε μια αναδρομή σε όλα όσα ζήσαμε αυτή τη χρονιά, τα καλά και τα άσχημα. Κάποιοι όμως από μας κάνουν μια σκληρή αυτοκριτική, συνήθως οι τελειομανείς. Θέλω να ενημερώσω όμως πως έτσι δεν κερδίζουμε κάτι αντιθέτως χάνουμε, χάνουμε την αυτοπεποίθηση μας που την στριμώχνουμε στη γωνία και γεμίζουμε τον εαυτό μας με ενοχές κι άγχος για όσα δεν καταφέραμε ή για τις αναποδιές που μας έτυχαν.

Λέω λοιπόν από φέτος να το αλλάξουμε αυτό και να εστιάζουμε την προσοχή μας στα καλά, σ΄ αυτά που πετύχαμε, σ΄ αυτά που απροσδόκητα ήρθαν και μας γέμισαν χαρά. Μην ρίχνεις την ευθύνη για όλα στις πλάτες σου, σκέψου με αισιοδοξία τη χρονιά που έρχεται!

Χρόνια πολλά και  Καλά Χριστούγεννα!

Ελένη Σούστα

Φοιτήτρια Ψυχολογίας