Γ’ Λυκείου: Πώς θα τα καταφέρω;

Το άκουσμα και μόνο της φράσης Γ’Λυκείου είναι αρκετό για σκορπίσει το φόβο και τον τρόμο σε κάθε νέο που πρόκειται να περάσει αυτό το «βουνό» των πανελληνίων.Έτσι τουλάχιστον φαντάζει για τους περισσότερους που είναι προ των πυλών αυτής της χρονιάς.Ωστόσο γι’ αυτούς που έχουν περάσει τη διαδικασία το όλο θέμα αποκτά διαφορετική οπτική.

Καθώς  θυμάμαι τον εαυτό μου το καλοκαίρι πριν από την Γ’ Λυκείου, αναζητούσα συνεχώς κάποιον να με συμβουλεύσει και να με κατευθύνει για το πώς να κινηθώ,τι να κάνω για να πετύχω το στόχο μου,πόσο και πως θα πρέπει να διαβάζω.

Ευτυχως ήμουν τυχερή γιατί βρέθηκαν στο δρόμο μου άνθρωποι που με βοήθησαν πραγματικά,με προσανατολισαν και τους χρωστάω μεγάλο ποσοστό από την επιτυχία μου.Ο λόγος λοιπόν που αποφάσισα να γράψω αυτό το άρθρο είναι για να προσπαθήσω να βοηθήσω όσο μπορώ και να δώσω κάποιες συμβουλές σε αυτούς που νομίζουν πως τις χρειάζονται.

Το πρώτο βήμα που οφείλει ο καθένας να κάνει είναι να προσδιορίσει το στόχο του.Ακούγεται τόσο ευνόητο όμως πιστέψτε με δεν είναι. Πολλοί δεν ξέρουν τι θέλουν να πετύχουν ή έχουν την λανθασμένη εντύπωση πως θέλουν κάτι που στην πραγματικότητα αν το ψάξουν λίγο καλύτερα θα συνειδητοποιήσουν ότι δεν τους αρέσει,δεν τους ταιριάζει.

Πριν πεις λοιπόν εγώ θέλω να γίνω δικηγόρος,γιατρός ή οτιδήποτε άλλο ψάξτο λίγο παραπάνω,ρίξε μια ματιά στο πρόγραμμα σπουδών,ρώτα κάποιον γνωστό σου που πιθανόν να σπουδάζει σε αυτή τη σχολή.

Διαμόρφωσε μια πλήρη εικόνα για το επάγγελμα και μετά κρίνε αν όντως αυτό είναι για σένα.Και όταν νιώσεις σιγουριά για την απόφαση σου μην αφήσεις κανέναν να στην αλλάξει. Εσύ αποφασίζεις για το μέλλον σου όχι οι γονείς σου,οι καθηγητές και οι φίλοι σου. Γιατί αν πας σε μια σχολή που δεν τη θες θα τα βρεις σκούρα,θα την παρατήσεις και αν όχι θα μείνεις σε κάτι που δεν σε κάνει ευτυχισμένο και παραγωγικό.

Πάμε τώρα στα πιο πρακτικά ζητήματα.Η επιτυχία της όλης προσπάθειας κρύβεται σε αυτό που λέγεται πρόγραμμα.Τόσο κλισέ και περιβόητο αλλά κάνει θαύματα. Όχι μην τρομάζετε δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο και σας το λέω εγώ που ποτέ μου δεν είχα ένα καθορισμένο πρόγραμμα.Πάρε ένα χαρτί και γράψε τι θα κάνεις κάθε μέρα,βάλε χρονικά περιθώρια για καλύτερη οργάνωση.

Και εδώ έρχεται το μεγαλύτερο ερώτημα:πόσες ώρες πρέπει να διαβάζω;Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο ωράριο που πρέπει να τηρήσεις. Ο καθένας έχει  το δικό του ρυθμό,τις δικές του δυνατότητες και με βάση αυτά θα πορευθεί. Αυτό που μπορώ όμως να σου πω είναι να διαβάζεις μέχρι να νιώθεις εσύ σίγουρος πως τα έχεις καταλάβει.

Η κατανόηση είναι το παν και μπορεί να σου φάει λίγο περισσότερο χρόνο για να την πετύχεις από το να μαθαίνεις κάτι μηχανικά αλλά θα σε γλιτώσει από λάθη και θα σε κάνει να βρεις την ουσία που σημαίνει μικρότερη πιθανότητα για λάθη.

Το δεύτερο μεγάλο ερώτημα είναι:θα προλαβαίνω να βγαίνω με τους φίλους μου,θα έχω καθόλου χρόνο;Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής ο ελεύθερος χρόνος στη γ λυκείου είναι είδος πολυτελείας. Ωστόσο είναι αδύνατον η ζωή σου να είναι μόνο το διάβασμα.Επιβάλλεται να βρίσκεις και λίγο χρόνο για σένα γιατί αλλιώς δεν θα αντέξεις. Εννοείται πως δεν θα έχεις το περιθώριο να βγαίνεις ατελείωτες ώρες για καφέ κάθε μέρα ή να ασχολείσαι με όλες τις δραστηριότητες που θα ήθελες αλλά φρόντισε να τα κάνεις όλα  με μέτρο.

Ωραία λοιπόν και τα όσα είπαμε για το πρόγραμμα έλα όμως που έρχεται η στιγμή που αγανακτείς, δεν αντέχεις άλλο,έχεις κουραστεί και παρ’ όλη την υπερπροσπάθεια που κάνεις τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά .Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι ο δρόμος της ζωής δεν είναι πάντα στρωμένος με ροδοπέταλα.Ναι μπορεί να διάβασες υπερβολικά για το διαγώνισμα εντούτοις δεν έγραψες καλά.Τι να κάνουμε και αυτά είναι μέσα στο πρόγραμμα. Πρόσεξε όμως μην πέσεις στην παγίδα και τα παρατήσεις.

Δες τα λάθη σου,προσπάθησε να τα διορθώσεις και προχωρά παρακάτω.Μην μένεις σε καταστάσεις που σε φθείρουν ψυχολογικά.Και αν δεις ότι η κούραση δεν σ’αφήνει να προχωρήσεις και να κάνεις όσα θα ήθελες άσε για λίγο το διάβασμα.

Βγες μια βόλτα να πάρεις καθαρό αέρα,άκου λίγη μουσική,τρέξε,κάνε κάτι για να ηρεμήσεις,να εκτονωθείς,να ξεφύγεις. Δεν χάθηκε και ο κόσμος αν για μια ώρα,για μια μέρα ξεφύγεις από το πρόγραμμα σου και δεν διαβάσεις είτε καθόλου είτε όσο θα έπρεπε.

Νομίζω πως όσα και να πω είναι λίγα και πως ένα άρθρο δεν αρκεί για ένα τέτοιο θέμα. Όλα αυτά στα οποία αναφέρθηκα ήταν για μένα τα πιο βασικά.

Σκοπός μου δεν είναι να υποδείξω κάτι απλά μέσα από την εμπειρία μου να προβάλλω κάποια στοιχεία  που με βοήθησαν και ίσως βοηθήσουν και άλλους.Θα κλείσω με ένα απόφθεγμα του αγαπημένου μου Καζαντζάκη το οποίο κάθε φορά που το διάβαζα μου έδινε κουράγιο και δύναμη να προχωρώ:»Είναι κατάντια να σε νοιάζει η νίκη.Αξιοπρεπές, ηθικό είναι να πολεμάς γιατί δε συμφωνείς με το άδικο και αυτό θα είναι το κέρδος σου,ότι αντιστάθηκες, δεν έσκυψες το κεφάλι.Έκανες το χρέος σου,ήσουν τίμιος πρώτα απέναντι στον εαυτό σου».

Ε. Μ.

Φοιτήτρια Βιολογίας