Βήματα για την Καλλιέργεια της Ενσυναίσθησης και της Ανοιχτής Επικοινωνίας με τα Παιδιά

Αυτό το άρθρο το γράφω με αφορμή το περιστατικό bullying που έγινε σε ενα 8 χρονό παιδάκι στον Βόλο. Συγκεκριμένα ένα παιδί από το σχολείο του έπαιζε τρίλιζα στα οπίσθια του 8 χρονου.

Πραγματικά λυπάμαι που ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να μεγαλώσουμε με σωστές αρχές τη νέα γενιά. Η σκέψη για το τι μπορεί να ένιωσε αυτό το παιδάκι, ειδικά ως γονιός, είναι τρομακτική.

Εδώ δεν είμαστε δικαστήριο, για να αποδώσουμε ευθύνες ή να τιμωρήσουμε. Αντιθέτως πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να διδάξουμε στα παιδιά μας να είναι καλοί άνθρωποι με ενσυναίσθηση. Και σε δεύτερο στάδιο να ταμάθουμε να μας μιλάνε για τα πάντα και να μην ντρέπονται για οτιδήποτε και να συμβεί.

Η ενσυναίσθηση ίσως είναι η μόνη λύση.

Η ενσυναίσθηση, η ικανότητα να κατανοούμε και να αισθανόμαστε τα συναισθήματα του άλλου, είναι ένα κρίσιμο στοιχείο της ανθρώπινης σχέσης. Η διδασκαλία της ενσυναίσθησης στα παιδιά μας μπορεί να είναι ένας τρόπος να καλλιεργήσουμε καλοσύνη και ανθρωπιά στην επόμενη γενιά.

Βήματα για την Καλλιέργεια της Ενσυναίσθησης στα Παιδιά

  1. Ακούστε Προσεκτικά: Δείξτε στα παιδιά πώς να ακούνε πραγματικά τους άλλους. Η προσοχή στα λόγια, αλλά και στα μη λεκτικά μηνύματα, είναι βασικό. Μαθαίνοντας να ακούνε, τα παιδιά μπορούν να καταλάβουν καλύτερα τα συναισθήματα των άλλων.
  2. Διδασκαλία μέσω Παραδείγματος: Είναι σημαντικό τα παιδιά να βλέπουν τους ενήλικες στη ζωή τους να επιδεικνύουν ενσυναίσθηση. Η πράξη της ενσυναίσθησης σε καθημερινές καταστάσεις μπορεί να τους διδάξει πώς να συμπεριφέρονται.
  3. Συζητήσεις για Συναισθήματα: Ενθαρρύνετε τις συζητήσεις σχετικά με τα συναισθήματα, τόσο τα δικά τους όσο και των άλλων. Ερωτήσεις όπως «Πώς νομίζεις ότι αισθάνεται ο άλλος;» μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να εξελίξουν την κατανόησή τους για τα συναισθήματα.
  4. Ρόλος των Παραμυθιών και Των Ιστοριών: Οι ιστορίες και τα παραμύθια είναι ισχυρά εργαλεία για να μάθουν τα παιδιά για την ενσυναίσθηση. Συζητήσεις για τα συναισθήματα των χαρακτήρων και τις συνέπειες των ενεργειών τους μπορούν να είναι εκπαιδευτικές.
  5. Ενθάρρυνση της Αλληλεγγύης: Με το να μαθαίνουν τα παιδιά να βοηθούν και να συμπάσχουν με τους άλλους, να αναπτύσσουν φυσικά την ενσυναίσθηση. Μικρές πράξεις βοήθειας και συμπόνιας μπορούν να έχουν μεγάλη επίδραση.

Η ενσυναίσθηση δεν είναι απλώς ένα συναισθηματικό εργαλείο, αλλά ένας τρόπος ζωής. Διδάσκοντας στα παιδιά μας την αξία της ενσυναίσθησης, τα προετοιμάζουμε για έναν κόσμο όπου η καλοσύνη και η ανθρωπιά είναι οι κυρίαρχες αρχές. Είναι μια επένδυση στο μέλλον, όχι μόνο για τα παιδιά μας, αλλά και για την κοινωνία στο σύνολό της.

Η ενσυναίσθηση δεν είναι απλώς ένας όρος, αλλά μια θεμελιώδης αξία που πρέπει να κανατοήσουν τα παιδιά μας από μικρή ηλικία. Πρόκειται για την ικανότητα να κατανοούμε και να μοιραζόμαστε τα συναισθήματα του άλλου, να βάζουμε τον εαυτό μας στη θέση του άλλου. Αυτό είναι πιο σημαντικό από ποτέ στον σύγχρονο κόσμο που ζούμε.

Καλλιέργεια Ανοιχτής Επικοινωνίας με τα Παιδιά μας

Για να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας θα νιώθουν άνετα να μιλούν για οτιδήποτε, απαιτείται μια ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης και ασφάλειας στο σπίτι. Είναι σημαντικό να τους δείξουμε ότι είμαστε διαθέσιμοι και πρόθυμοι να ακούσουμε, χωρίς να κρίνουμε ή να αντιδρούμε αρνητικά στα λεγόμενά τους.

  1.Δημιουργήστε ένα Ασφαλές Περιβάλλον

Ξεκινήστε δημιουργώντας ένα περιβάλλον όπου τα παιδιά αισθάνονται ασφαλή να μοιράζονται τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Αυτό σημαίνει να είστε προσβάσιμοι και ανοιχτοί στη συζήτηση, χωρίς να ασκείτε πίεση ή να προβαίνετε σε πρόωρες κρίσεις.

  2.Ενθαρρύνετε τον Διάλογο

Κάντε τακτικές συζητήσεις μέρος της καθημερινότητάς σας. Ρωτήστε τα παιδιά σας για την ημέρα τους, τα ενδιαφέροντά τους, τις σκέψεις και τις ανησυχίες τους. Δείξτε ενδιαφέρον και ακούστε πραγματικά αυτά που έχουν να πουν.

  3.Δώστε το Παράδειγμα

Μοιραστείτε και εσείς τις δικές σας σκέψεις και συναισθήματα με τα παιδιά σας. Με αυτόν τον τρόπο τους δείχνετε ότι η επικοινωνία είναι διμερής και ότι η εμπιστοσύνη είναι αμοιβαία.

  4.Καλλιέργεια Συμπάθειας και Κατανόησης

Όταν τα παιδιά έρχονται με ένα πρόβλημα ή μια ανησυχία, δείξτε κατανόηση και συμπάθεια. Αποφύγετε την κριτική ή την υποτίμηση των συναισθημάτων τους.

  5.Δώστε Αξία στην Αυθεντικότητα

Διδάξτε στα παιδιά ότι το να είναι αυθεντικά και να μιλούν ανοιχτά για τα συναισθήματά τους είναι δύναμη, όχι αδυναμία. Ενθαρρύνετε τα να είναι οι εαυτοί τους και να μην φοβούνται να μιλήσουν για τα πράγματα που τα απασχολούν.

Κλείνοντας, η δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου τα παιδιά μας νιώθουν άνετα να μιλούν για οτιδήποτε είναι θεμελιώδες για την ανάπτυξή τους σε ώριμους, στοργικούς και ευαισθητοποιημένους ενήλικες.

Ας είμαστε οι οδηγοί και οι σύμμαχοί τους σε αυτό το ταξίδι.

Σιώκου Μαριάννα

Φιλόλογος – Ιστορικός